Adriana
Publicat în 10 octombrie 2012, 13:41 / 316 elite & idei

Liviu Voinea: Am îmbunătăţit proiectul guvernului Ungureanu privind indexarea impozitelor şi taxelor locale

Liviu Voinea: Am îmbunătăţit proiectul guvernului Ungureanu privind indexarea impozitelor şi taxelor locale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a îmbunătăţit proiectul guvernului Ungureanu privind indexarea impozitelor şi taxelor locale, lansat spre consultare publică în urmă cu şapte luni, a susţinut joi seară, la Realitatea TV, secretarul de stat în MFP Liviu Voinea.

Oficialul MFP a explicat că, faţă de forma iniţială a proiectului publicată pe site în martie 2012, taxele pentru autovehicule nu mai cresc, iar nivelul inflaţiei medii pe ultimii trei ani, cu care autorităţile locale au posibilitatea să majoreze impozitele şi taxele locale, este recalculat în scădere.

Voinea a mai spus că dacă impozitele şi taxele locale ar creşte în 2013, această majorare este rezultatul politicilor economice din anii 2010 şi 2011, când inflaţia a fost mare.

Cea mai mare inflaţie a fost în anul 2010, pe fondul creşterii TVA de la 19% la 24%. Inflaţia medie a fost de 6,8%, iar inflaţia decembrie-decembrie a fost de 8%.

MFP a publicat pe site-ul propriu pe 2 octombrie proiectul indexării impozitelor şi taxelor locale şi l-a retras de pe site pe 4 octombrie, după ce premierul Victor Ponta a reproşat conducerii MFP modul de comunicare pe acest subiect.

Ministerul a retras apoi de pe site proiectul de hotărâre de guvern privind indexarea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05% – rata inflaţiei pentru perioada 2010-2012 – şi a anunţat că lucrează la actualizarea acestuia.

Având în vedere că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este în prezent mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări, a precizat MFP într-un comunicat remis joi.

„În acest context, având în vedere prevederile legale racordate la cele europene şi faptul că guvernările anterioare nu şi-au respectat obligaţiile asumate, în prezent Ministerul Finanţelor Publice procedează la actualizarea proiectului de Hotărâre de Guvern precum şi la asigurarea respectării cerinţelor legale de dialog social şi dezbatere publică”, se afirma în comunicat.

În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiată în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

Precedenta Hotărâre de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor taxe asimilate acestora a fost adoptată de Guvernul de la acea dată, prin HG nr.956/2009 din 19 august 2009.

„Proiectul Hotărârii de Guvern aflat în discuţie, care se referă la actualizarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei pentru anii 2010-2012 (inflaţie efectivă în 2010 şi 2011 şi inflaţie prognozată în 2012), a fost elaborat de către MFP la începutul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22 martie 2012 şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului în luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 în vederea discutării şi aprobării de către guvernul respectiv”, a precizat MFP. Codul Fiscal prevede ca această HG trebuia să fie aprobată până la data de 30 aprilie, dar guvernul de la acea dată nu a finalizat procedura până la data limită.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri seară că a discutat cu vicepremierul Florin Georgescu despre proiectul privind creşterea taxelor şi impozitelor, punctând că este vorba despre posibilitatea legală a primarilor ca o dată la trei ani să actualizeze taxele locale cu inflaţia şi reiterând că Executivul nu are în vedere pentru 2013 măriri de taxe şi impozite.

„Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: ‘Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?”. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu ştiu nimic’. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca ‘într-o scrisoare pierdută”. După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a explicat Ponta, la Realitatea TV.

Articol publicat pe www.cotidianul.ro

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe