OraNoua.ro
Publicat în 14 iunie 2017, 22:16 / 595 elite & idei

Liviu Voinea: Avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facem față unui Glexist

Liviu Voinea: Avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facem față unui Glexist

Trebuie să facem față nu numai Brexitului, dar și Glexitului, o ieșire din globalizare așa cum o știm, a declarat joi Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), la o conferință organizată de ELEC România.

„Brexitul schimbă multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem față unui Glexist, o ieșire din globalizare așa cum o știm sau cel puțin din nemulțumirile create de ea. Europa se redefinește. Nu trebuie să o facă în competiție cu alte națiuni, nu trebuie să se izoleze și nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi. Când există multă incertitudine pe plan extern, prima noastră grijă este să ne păstrăm casa în ordine și să menținem sensul direcției. Peste un an și jumătate România va deține președinția UE. Din această poziție va trebui să contribuim la dezbaterea europeană și cred că această conferință este primul pas în această direcție”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, România a fost convergentă chiar și pe perioada crizei, dar este departe de a-și realiza potențialul. De asemenea, sectorul bancar nu își realizează potențialul său, rata ridicată de solvabilitate și lichiditatea în exces arătând că unele resurse nu sunt folosite.

„Comparativ cu perioada de preaderare, economia României este mai dezvoltată, mai rezistentă la șocuri, creșterea economică este mai robustă, structura economiei se schimbă în favoarea serviciilor și a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic și mai ușor de finanțat, inflația este sub control, ratele sunt la un minim istoric. Totuși, acest proces de convergență este dezechilibrat. Creșterea nu este distribuită egal și asta poate crea tensiuni (…) În timp ce PIB converge încet dar sigur spre media UE, veniturile la buget nu. Faptul că avem cele mai scăzute venituri bugetare raportat la PIB din UE și chiar în scădere afectează nivelul investițiilor publice date fiind contrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potențialul”, a mai afirmat Voinea.

Potrivit Consiliului Fiscal, ponderea în produsul intern brut a veniturilor colectate din taxe și impozite este de 25,4% în România, procent care situează țara pe penultimul loc în UE.

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

PoliticVictor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

EconomieBogdan Neacșu: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAlexandru Giboi: The Delphi Economic Forum was a good opportunity to discuss disinformation, media literacy, media independence & the financing of public media

EditorialFloriana Jucan: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma – Sunt român!

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe