OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:05 / 165 elite & idei

Liviu Voinea: Discursul „savuros” sustinut de Liviu Voinea la Viena, intr-o sala plina de bancheri optimisti

Liviu Voinea: Discursul „savuros” sustinut de Liviu Voinea la Viena, intr-o sala plina de bancheri optimisti

Economistii si bancherii prezenti la conferinta Euromoney „The Central & Eastern European Forum” s-au declarat destul de optimisti cu privire la sansele de crestere economica a regiunii, chiar daca cifre precum un avans de 4% pe an nu vor mai fi atinse prea usor. Pe de alta parte, cresterile nu au reusit sa compenseze inca declinul PIB per capita provocat de criza, ceea ce inseamna ca aceste cifre bune se simt prea putin in nivelul de bunastare al locuitorilor din ECE. Ce discurs a avut ministrul Bugetului, Liviu Voinea, intr-o sala plina de economisti si bancheri optimisti?

Cu exceptia Poloniei, Austriei, Slovaciei si Macedoneiei, cele mai multe economii din regiune nu au reccuperat inca declinul abrupt al PIB per capita, Romania numarandu-se printre acestea, dar fiind foarte aproape de a face breakeven-ul.

Economistul sef al BERD, Erik Berglof, mizeaza pe o crestere de 2-3% in regiune in 2014 si 2015, cu sanse minime ca avansul economic sa depaseasca 4%.

„Nu vrem insa o crestere agresiva in regiune, dupa criza, pentru ca un astfel de crestere nu ar fi sustenabila. Vrem o crestere corelata cu productivitatea”, a afirmat Berglof.

Insa, Aasim Husain, deputy director in cadrul departamentului european al FMI a avertizat ca decalajul de productivitate intre ECE si Europa de Vest nu se ingusteaza suficient de mult asa cum o facea in anii ’90 si, mai mult, o rata de crestere de 2,5% penru 2014 (prognoza FMI pentru regiune) nu este suficienta.

„Cresterea de productivitate va ramane blocata in zona de 2-4% pe an in urmatorii ani, ceea ce va amana convergenta regiunii cu Europa de Vest”, a avertizat intr-un raport BERD.

In ceea ce priveste zona euro, 2014 va fi primul an de cifre pozitive, estimarea fiind de 1%, si doar Cipru si Slovenia vor mai inregistra in acest an evolutii negative ale PIB.

Germania si Austria ar putea chiar sa inregistreze cresteri de peste 2% in acest an, conform declaratiei facute de guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny.

In ceea ce priveste deflatia, el s-a declarat optimist si a precizat ca nu vede niciun fel de perspective in acest sens, nici pe termen scurt, nici pe un orizont mai lung de timp.

Discursul lui Voinea la Viena: glume si enuntarea reusitelor Romaniei

Voinea a trecut in revista prognozele facute de guvern pe parcursul anului trecut. S-a inceput de la o estimare de crestere de 1,6%, pentru ca la jumatatea anului sa fie revizuita la 1,9%, iar cifrele oficiale la 9 luni sa arate o crestere de 2,7%. Guvernul asteapta sa termine anul cu un avans al PIB cuprins intre 2,5% si 3%.

Ministrul Bugetului mentioneaza ca in aceeasi linie conservatoare prognoza pentru 2014 este 2,2%.

Una dintre principalele probleme ridicate de oficialul roman la conferinta Euromoney a fost legata de deficitul de cerere cu care se confrunta economia locala si ce poate sa faca Europa pentru a rezolva aceasta problema.

„Este nevoie ca Europa a incerce sa stimuleze cererea agregata, iar Uniunea Bancara nu ajuta deloc la acest lucru”, a criticat Voinea.

Pe de alta parte, oficialul BERD a explicat ca mai este foarte putin loc de stimulente in regiune.

„Regiunea se stabilizeaza, cresterea revine, si ar fi de dorit ca tarile din regiune sa bage inapoi in lampa zanul si sa inceteze acele masuri de stimulare luate in criza si sa lase mediul privat sa isi faca treaba”, a spus Erik Berglof, economistul sef al BERD.

Totodata, Voinea a vehiculat in cadrul discursului si termeni precum fine tunning, referindu-se la obtinerea unui echilibru intre masurile de stimulare a cresterii economice si cele de consolidare fiscala.

„Trebuie sa trecem de la ajustarile cantitative la cele calitative”, a postulat ministrul Bugetului.

Discursul lui Voinea a fost presarat si cu cateva „glume” spumoase, gustate de audienta.

„Eu sunt un tehnocrat, dar <<coalitia mea>> are o majoritate de 70%, mai mult de atat nu se poate” sau „Este greu sa fii ministru al Bugetului. Am supravietuit 13 luni in aceasta functie, ceea ce dupa standardele locale este mult”.

Voinea a mentionat succesele mandatului precum listarea dubla (dual listing), „pe doua burse adica”, a Romgaz, eliminarea arieratelor autoritatilor locale si renuntarea la contractele colective in cazul celui mai mare producator de energie, Hidroelectrica.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe