OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 08:13 / 180 elite & idei

Liviu Voinea: Este o măsură prin care stimulăm creșterea economică

Liviu Voinea: Este o măsură prin care stimulăm creșterea economică

Măsura privind creditul fiscal este o măsură de creștere economică și de stimulare a cererii interne și este opțională, a declarat, joi seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

‘Aceasta este o măsură de creștere economică și nu cred că cineva din această țară nu dorește să avem creștere economică. Este o măsură de stimulare a cererii interne, o măsură de care economia are nevoie ca să crească mai puternic. De ea beneficiază toți cetățenii, chiar dacă se adresează celor cu venituri mai mici. În aceeași economie trăiesc și cetățeni cu venituri mai mari și, dacă cel cu venituri mai mici are bani ca să cumpere, finanțează locurile de muncă, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vânzătorii vând, producătorii produc, cu o singură condiție: să și consume lumea — și în 2013 nu prea s-a consumat’, a explicat Voinea, la TVR 1.

Acesta a precizat că este nevoie de cerere internă și a subliniat că, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.

‘Trebuie să avem cerere internă. În 2013, a avut loc o ajustare semnificativă a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a rămas la 2,5%, e adevărat, s-au plătit arieratele, s-a făcut o ajustare fiscală, dar acolo, în zona de 2%. Înseamnă că toată ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adică sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricărui guvern să vină cu măsuri care să stimuleze sectorul privat, atât pe partea de consum, cât și pe partea de investiții’, a spus Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a menționat că această măsură este una prin care se creează un cadru și că este opțională și pentru client și pentru bănci.

‘Este o măsură prin care noi creăm un cadru și spunem creditorului și băncii că, dacă doresc să intre în acest cadru prin care să se reducă cu până la jumătate rata la bancă, serviciul datoriei, timp de doi ani, atunci, după doi ani, când serviciul datoriei crește, ca să compenseze amânarea din prezent, statul intervine și îi dă credit fiscal. Adică, dă o reducere la impozitul pe venit. Le creăm cadrul prin care, dacă vor să își restructureze datoria, dacă dorește clientul, în această schemă, cu nemodificarea condițiilor de dobândă de la data intrării în vigoare a schemei, cu restructurarea doar a creditelor performante, a celor ce nu au restanțe mai mari de 90 de zile, atunci vine statul și le dă peste doi ani credit fiscal, adică le reduce impozitul datorat pe venit. Este opțional și din partea clientului și din partea băncii’, a explicat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanță prin care persoanele care au credite la bănci și un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înțelegeri cu banca, la înjumătățirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie și de ea vor putea beneficia cei care nu au restanțe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

În privința creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani și poate fi de până la 200 de lei pe lună.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe