OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:29 / 373 elite & idei

Liviu Voinea: Guvernul analizează oportunitatea unei linii de finanțare de 700-800 milioane euro/an de la Banca Mondială

Liviu Voinea: Guvernul analizează oportunitatea unei linii de finanțare de 700-800 milioane euro/an de la Banca Mondială

Guvernul analizează oportunitatea unei linii de finanțare de 700-800 de milioane de euro pe an de la Banca Mondială /BM/, pentru finanțarea deficitului bugetar în anii următori, după modelul polonez, a declarat marți ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la o conferință organizată de Institutul Aspen la BNR.

În 2013, România a tras 700 de milioane de euro din împrumutul de la BM, pentru finanțarea deficitului bugetar.

Voinea a precizat că MFP vrea sa îmbunătățească managementul datoriei publice printr-o serie de politici, printre care susținerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinanțarea certificatelor de trezorerie și titlurilor de stat în euro, folosirea derivativelor financiare și operațiuni pe piața secundară a titlurilor de stat, legislația urmând să fie modificată pentru a permite astfel de operațiuni.

Necesarul de finanțare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014 față de 2013 și se va reduce cu alte 14 miliarde de lei în 2015 față de 2014, a declarat ministrul delegat pentru Buget.

Această evoluție este datorată reducerii deficitului bugetar și costurilor mai scăzute cu datoria guvernamentală, a precizat Voinea.

De asemenea, riscul de refinanțare a scăzut prin creșterea maturității medii a datoriei publice cu jumătate de an în ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungând la 5,5 ani pentru datoria externă.

Datoria scadentă în următoarele 12 luni s-a redus ca pondere în totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autoritățile țintesc un nivel de 10% în anii următori, a afirmat Voinea.

Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26% la 59% în ultimul an, arătând încrederea în economia românească.

Voinea a mai spus că accesul României pe piețele internaționale de capital este facil, iar în 2013 România s-a împrumutat la randamente minime istorice atât în lei cât și în valută.

Spre exemplu, la împrumuturile pe un an randamentele au scăzut la 2,9% în decembrie 2013 față de 6,2% în decembrie 2012.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe