OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 00:16 / 190 elite & idei

Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI și CE

Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI și CE

Executivul lucrează la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegațiile Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene, a declarat sâmbătă seară, la România TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

‘Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, și, cu toate astea, consumul populației a stagnat, în condițiile în care nici prețurile nu au au crescut, inflația anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluție.(…) În condițiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri, la care se lucrează în prezent, și putem intra în detalii după ce acest set va fi agreat cu FMI și Comisia Europeană, un set de măsuri ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, crește și producția, au și firmele la ce să se raporteze’, a explicat Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că este nevoie de o creștere a consumului pentru a menține sau chiar a spori ritmul de creștere economică.

‘Este important să spun că Guvernul are această preocupare de a stimula consumul, pentru că 2013 a fost an bun, am avut creștere economică și din agricultură și din export și din producția industrială. N-am avut din consum. Atunci, în 2014, pentru a menține și chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie și de acest motor care este consumul intern, fără a afecta bugetul în vreun fel, nu vorbim de lucruri care să pună în pericol consolidarea fiscală’, a mai spus Voinea.

Acesta a menționat că majorarea accizei la carburanți nu reprezintă, în raport cu ansamblul temelor de discuții cu FMI și Comisia Europeană, o temă principală.

‘Această chestiune (majorarea accizei la carburanți n.r) în raport cu ansamblul temelor de discuții cu FMI și Comisia Europeană nu este una principală. Sunt multe alte teme ce scapă atenției opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare și monitorizare a cheltuielilor publice, care era în fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodată sesizată sau evidențiată și a făcut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI’, a menționat Liviu Voinea.

El a precizat că nu poate da amănunte legate de acciza la carburanți, dar a subliniat că o amânarea a introducerii acesteia nu poate fi compensată decât prin creșterea colectării veniturilor sau prin amânarea unor cheltuieli.

‘Suntem în plin exercițiu bugetar. A început execuția pe noul buget. Nu poate fi făcută rectificare bugetară până în iulie, asta înseamnă că nu pot fi tăiate cheltuielile. Pe de altă parte, Guvernul este ferm în a spune că nu este de acord cu introducerea altor taxe. Ca urmare, o amânare a introducerii accizei, ce putea fi compensată prin tăiere de cheltuieli sau introducerea altor taxe, nu are altă opțiune de a se compensa decât dacă va crește colectarea. Atunci spui: ai venituri mai mari la buget, poți să îți permiți…Dar nu ne va crede nimeni că va crește colectarea înainte să vadă că acest lucru se va și întâmpla și, conform metodologiei, trebuie 3 luni consecutive să se vadă că a crescut gradul de colectare și să se poată lua în calcul. A doua variantă este amânarea unor cheltuieli. Cu cât perioada respectivă crește cu atât se vor amâna mai multe cheltuieli. Nu poate fi anulată nicio investiție. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici președintele, nici FMI, nici Comisia Europeană, nimeni nu poate să mai schimbe bugetul până la 1 iulie’, a spus ministrul delegat pentru buget.

El a adăugat că anumite cheltuieli vor fi amânate în primul trimestru, sau primul semestru, pentru că nu se realizează veniturile din acciză, deoarece nu există altă variantă tehnică.

‘Cu cât sunt mai multe venituri care nu se realizează, cu atât sunt mai multe cheltuieli se amână. Altă variantă tehnică nu poate să existe. Aceste cheltuieli, în funcție de evoluția veniturilor la 6 luni, se vor tăia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera și se vor face aceste cheltuieli dacă veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciză’, a explicat Voinea, întrebat dacă se va aplica acciza de 7 eurocenți de la 1 aprilie și cum va fi compensată pierderea din amânarea aplicării acestei măsuri.

O misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la București în perioada 21 ianuarie — 5 februarie 2014, pentru discuții privind prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

Misiunea FMI va discuta cu autoritățile române recentele evoluții economice și prioritățile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ținta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internațional.

Misiunea FMI, condusă de Andrea Schaechter, se va desfășura în comun cu echipele de experți ai Uniunii Europene și ai Băncii Mondiale. Aceștia se vor întâlni, pe lângă autorități, cu reprezentanți ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociațiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor și ai organizațiilor societății civile.

Ultima ora:

ObservatorFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

PoliticKlaus Iohannis, în Egipt: „România este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu”

EconomieRadu Craciun: Criptomonedele – 4 teme de gandire

ExternMarco Badea: Despre lupta împotriva schimbărilor climatice

SocialCiprian Stănescu: Am început ”Soluții pentru 2025”. Un proiect de care cred că o să tot auziți

EvenimenteIonuţ Simion | Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă: Din ce în ce mai multe companii înţeleg că trebuie să se organizeze şi să funcţioneze după principiile unei guvernanţe corporative

CulturaFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

EditorialAndreea Paul: Cine conduce lumea?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe