OraNoua.ro
Publicat în 14 mai 2014, 16:23 / 182 elite & idei

Liviu Voinea: Mă aștept la o creștere economică de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru

Liviu Voinea: Mă aștept la o creștere economică de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru

Economia României a înregistrat o creștere economică de cel puțin 3,5% în primul trimestru, având în vedere datele referitoare la producția industrială și consum, apreciază ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Mâine (joi — n.r.) se vor publica rezultatele pe primul trimestru și acum îmi iau pălăria de ministru și mi-o pun pe cea de analist, ceea ce am fost anterior, iar pe baza datelor despre producția industrială și consum, care sunt deja publicate pentru primul trimestru, eu mă aștept la o creștere de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru”, a declarat Liviu Voinea, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de la Varșovia.

Acesta a spus că, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creștere economică de cel puțin 4% pentru întregul an 2014.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, România este diferită, în sensul bun al cuvântului, de restul piețelor emergente, pentru că are un deficit de cont curent redus, nu depinde de gazul rusesc decât într-o măsură redusă, are o creștere economică solidă și să urmează să intre în zona euro în 2019.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creștere economică de 2,2% pentru acest an.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a îmbunătățit din nou previziunile privind creșterea economică a României în 2014 și 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, față de de 2,3% și respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internațional estimează că, în acest an, România va înregistra o creștere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe