OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 09:51 / 217 elite & idei

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a reuşit să aducă în primul trimestru deficitul bugetar sub ţinta agreată cu FMI,

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a reuşit să aducă în primul trimestru deficitul bugetar sub ţinta agreată cu FMI,

Deficitul bugetar a urcat la sfârşitul lunii martie la 4,2 mld. lei, plasându-se sub ţinta agreată sub FMI, dar ca procent din PIB a depăşit uşor nivelul din T1 2012, de 0,6% din PIB, relateaza Ziarul Financiar.

Analiştii consideră că există şanse ca la sfârşitul anului deficitul bugetar să se încadreze în ţintă, însă aver­ti­zează că ajustarea in­ves­tiţiilor afectează perspec­ti­vele de creştere economică ale României.

În primul trimestru din 2013 rata anuală de creştere a cheltuielilor a depăşit ritmul veni­tu­rilor, pentru prima dată din aprilie 2012, du­pă cum remarcă analiştii. Accelerarea chel­tuie­lilor a venit în urma implementării legii bugetului pe 2013, după ce în primele două luni cheltuielile s-au bazat pe bugetul din 2012.

În timp ce cheltuielile totale au înregistrat în T1 2013 un avans de 4,4% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă de anul trecut, ajungând la 51,2 mld. lei, veniturile au urcat cu 3%, până la 47 mld. lei.

România este în continuare sub „vizorul“ Comisiei Europene. Comisia analizează posi­bi­li­tatea ca România să aibă o tendinţă clară pe ter­men mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii de deficit excesiv, o decizie finală urmând a fi aprobată în lunile mai-iunie.

În primele două luni din acest an chel­tu­ielile totale înregistrau o scădere de 0,7% faţă de aceeşi perioadă de anul trecut, în timp ce plusul la venituri era de doar 0,1%.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe