Adriana
Publicat în 18 ianuarie 2017, 14:26 / 93 elite & idei

Liviu Voinea: Nevoia de finanțare a statului în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil

Liviu Voinea: Nevoia de finanțare a statului în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil
+ Observator

Trimisul special al AGERPRES, Florin Bărbuță, transmite: Nevoia de finanțare a țării în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil, iar România are o imagine macroeconomică bună, a declarat miercuri viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, în cadrul „The Central Eastern European Forum”, organizat de Euromoney.

„Conform ultimului raport de stabilitate financiară, considerăm că factorii externi reprezintă un risc la adresa stabilității financiare. Există Brexitul, alegerile din mai multe țări europene, ceea ce reprezintă riscuri în ceea ce privește creșterea, la fel și în ceea ce privește inflația. Noi creștem cu circa 5% pe an, cel puțin anul trecut, ceea ce este peste potențial, dar nu este nesustenabil. Vedem doar o deteriorare moderată pe deficitul de cont curent, în termeni de procent din PIB, pentru 2016 probabil terminăm anul cu 2% din PIB. Da, este dublu față de anul anterior dar comparativ cu perioada precriză, de 13% din PIB, nu e comparație. În termeni de inflație, avem una negativă cu ajutorul nivelului scăzut al TVA. Nu avem deflație, deficitul bugetar a fost de sub 3% din PIB anul trecut, iar noul guvern s-a angajat să îl păstreze la fel pentru acest an. Datoria publică este sub 40% din PIB, mai exact la 38%. Deci, per total, este o bună imagine macroeconomică și trebuie să fim atenți și să încercăm să contracarăm factorii externi. Nevoia de finanțare este probabil în jur de 9% din PIB în acest an, deci este sustenabil”, a spus Voinea.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante a scăzut la 9,6% iar împrumuturile în moneda locală cresc repede.

„Rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii doi ai de la 22%, la 9,6%. Noile credite în moneda locală cresc repede, ceea ce înseamnă că dobânda este atractivă, rezervele internaționale au crescut comparativ cu un an înainte în pofida reducerii rezervelor minime obligatorii”, a spus viceguvernatorul BNR.

Referitor la adoptarea monedei unice europene, Voinea a precizat că România îndeplinește majoritatea criteriilor din 2014, cu excepția inflației care se află la un nivel prea scăzut. Mai este, însă, „de lucrat”, potrivit viceguvernatorului băncii centrale, la indicatorii de convergență reală.

„România îndeplinește criteriile să adopte euro. Îndeplinește aceste criterii din 2014, cu excepția inflației, în ultimele luni, pentru că este prea scăzută, nu pentru că e prea mare. În ceea ce privește indicatorii de convergență reală, încă mai e de lucrat. Cred că politica noastră monetară a lucrat bine până acum. Accesul la uniunea monetară nu este o problemă de politică monetară, ci o decizie politică, decizie economică și una tehnică”, a mai arătat Liviu Voinea.

El a spus că, pe termen scurt, impactul FED (banca centrală a SUA — n.r.) și al politicilor Băncii Centrale Europene pe inflația din România este unul moderat.

„Pe termen scurt, impactul FED și al politicilor BCE pe inflația din România este moderat. (…) În ceea ce privește directa contagiune din factorii externi, de exemplu în termeni de expunere la dolarul american, populația și firmele au o expunere foarte limitată. Cred că 3% din totalul împrumuturilor companiilor sunt în dolari și 0,2% din cele pentru populație. De asemenea, și în bilanțul băncilor este o expunere mică. Pentru euro, desigur, este o expunere mai mare, respectiv de 43%, ceea ce este o scădere de 70% față de anul trecut”, a arătat oficialul BNR.
http://www.agerpres.ro/economie/2017/01/18/voinea-bnr-nevoia-de-finantare-a-statului-in-acest-an-este-in-jur-de-9-din-pib-ceea-ce-este-sustenabil-13-29-27

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe