Adriana
Publicat în 10 septembrie 2013, 18:08 / 129 elite & idei

Liviu Voinea: Un draft al bugetului va fi gata pana la mijlocul lui octombrie

Liviu Voinea: Un draft al bugetului va fi gata pana la mijlocul lui octombrie
+ Observator

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat luni, la Parlament, ca un draft al bugetului de stat pentru anul 2014 va fi gata pana la mijlocul lunii octombrie.

Voinea a spus ca sunt multe propuneri de luat in discutie in ceea ce priveste diminuarea poverilor fiscale si ca procesul de elaborare a bugetului va fi diferit decat in alti ani, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana.

„Procesul privind elaborarea bugetului va fi diferit decat in anii trecuti, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana. Nu doar pentru Romania, pentru toate tarile europene. Incepand cu acest an s-a intrat in asa-numitul semestru european, deci inclusiv Germania trebuie sa ceara la Bruxelles aprobarea pentru buget, ceea ce vom face si noi.

Va exista, deci, un draft al bugetului pana la mijlocul lunii octombrie. Pana atunci vom clarifica care este baza de pornire, deci care sunt veniturile pe care ne putem baza in mod prudent anul viitor, deficitul se cunoaste – 2 la suta din PIB -, pe care il putem avea anul viitor si, in interiorul acestei anvelope, unde se pot duce banii. Sigur ca nu se pot duce in toate partile, fie poate sa scada CAS, poata sa scada TVA, pot sa creasca investitiile. Trebuie si o prioritizare si intre obiectivele bugetare pentru anul viitor”, a explicat ministrul.

Liviu Voinea s-a referit si la arieratele primariilor, precizand ca legea prevede doua situatii pentru autoritatile locale care au probleme cu bani. Una dintre ele, cea mai grava, este insolventa.

„Una este, practic, insolventa, dar aici sunt extrem de putine. Noi nu cunoastem decat un singur caz, care a fost, de altfel, si mediatizat. A doua situatie o reprezinta primariile, autoritatile locale aflate in dificultate, intr-o situatie de criza financiara, dar nu in insolventa. In acest moment, numarul celor care au raportat este foarte redus. Marea majoritate a autoritatilor locale nu sunt intr-o astfel de situatie. De altfel, legea obliga conducatorii autoritatilor locale sa informeze cu privire la aceste situatii. Nu este un fenomen”, a mai spus Voinea.

El a aratat ca guvernul are in lucru o ordonanta de urgenta privind criteriile de prioritizare a investitiilor.

„Va fi pe agenda Guvernului in cel mai scurt timp. Tocmai pentru ca toata lumea sa stie care este lista cu investitiile prioritare ale Guvernului, sa putem impreuna sa verificam modul in care sunt bugetate aceste investitii, modul in care sunt executate, intr-o maniera cat se poate de transparenta”, a afirmat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

http://www.business24.ro/macroeconomie/buget/liviu-voinea-un-draft-al-bugetului-va-fi-gata-pana-la-mijlocul-lui-octombrie-1535087?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bloombiz+(Bloombiz+-+Stiri+financiare)

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe