Matei Bogdan
Publicat în 12 octombrie 2022, 13:35 / 68 elite & idei

Luca Niculescu: Aderarea la OCDE – cel mai important obiectiv de transformare a României după aderarea la NATO şi UE

Luca Niculescu: Aderarea la OCDE – cel mai important obiectiv de transformare a României după aderarea la NATO şi UE

Aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de sistematizare şi transformare a ţării noastre după aderarea la NATO şi la UE, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru procesul de aderare la OCDE, Luca Niculescu.

Acesta a susţinut un briefing de presă, marţi, la Palatul Victoria, alături de directorul adjunct al Directoratului pentru Guvernanţă Publică al OCDE, Janos Bertok, la finalul unei dezbateri despre capacitatea de inovare a administraţiei centrale, eveniment organizat în marja misiunii de lucru a OCDE în România, având ca obiect lansarea oficială a „Raportului de evaluare a capacităţii de inovare”, rezultat al demersurilor derulate pe parcursul acestui an, în cadrul Componentei 5 „Inovarea sectorului public”.


„După cu ştiţi, România a primit statutul de candidat la OCDE în ianuarie 2022, 25 ianuarie este o dată foarte importantă pentru noi şi apoi foaia de parcurs aferentă, în iunie. Este un obiectiv de ţară, este un obiectiv strategic, cel mai important, aş spune, obiectiv de sistematizare şi transformare a României după aderarea României la NATO şi la UE, iar parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcţia statelor cu economii consolidate”, a declarat Luca Niculescu.

El a adăugat că procesul de aderare la OCDE implică un efort administrativ larg şi de durată.

„Va fi un test foarte important pentru administraţia noastră, având în vedere că România este evaluată în 26 de domenii şi va trebui să internalizeze peste 230 de instrumente juridice la nivelul legislaţiei, politicilor şi practicilor interne. Este un efort de transformare pe termen lung, nu numai pe perioada de aderare, dar şi după ce România va deveni membru OCDE, ceea ce se întâmplă pentru toate statele membre, deci toate trec prin procese de transformare şi după ce sunt membre ale organizaţiei”, a afirmat Niculescu.

Acesta a punctat că procesul reprezintă o oportunitate pentru reforme, respectiv o pârghie pentru modernizarea administraţiei prin abordări „inovatoare şi sistemice”, după cum se arată şi în raportul OCDE lansat marţi.

„Sunt aspecte esenţiale pentru funcţionarea noastră viitoare, fie că vorbim despre inovare, transparenţă, integritate sau eficientizarea sectorului public, iar seminarul de azi a fost un bun exemplu şi este un bun exemplu de racordare a administraţiei româneşti la dezbaterea comunităţii statelor dezvoltate în domeniul guvernanţei publice şi la schimbul de expertiză cu acestea. Analizele experţilor OCDE sugerează că una dintre modalităţile de a consolida încrederea în actul public de guvernare este îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, consolidarea instituţiilor publice. Cu alte cuvinte, avem nevoie ca administraţia să producă rezultate”, a declarat Niculescu.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

PoliticKelemen Hunor: În acest moment, comasarea alegerilor locale şi parlamentare nu este posibilă constituţional

EconomieMarian Năstase: ALRO este al doilea cel mai transparent emitent BET privind raportarea ESG

ExternMarco Badea: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina

SocialCsibi Magor: Pentru prima data de cand donez

EvenimenteAndreea Paul: Conferința CDG ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaVlad Mixich: Mi s-a întâmplat de câteva ori să trăiesc o emoție foarte specială: gratitudinea de a fi martorul nemijlocit a unei frumuseți unice

EditorialOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe