Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 13:19 / 281 elite & idei

Luca Niculescu: China golește de pește oceanele lumii

Luca Niculescu: China golește de pește oceanele lumii
+ Observator

Potrivit unui studiu internaţional, pescarii chinezi pescuiesc de 12 ori mai mult pește decât declară. « Este un adevărat jaf » spune un celebru biolog.

E un adevărat jaf, un jaf gigantic chiar, arată un studiu internațional coordonat de celebrul biolog Daniel Pauly. Potrivit acestuia, în ultimii zece ani, navele de pescuit chinezești au prins, departe de coastele Chinei, între 3,5 și 6 milioane de tone de pește pe an. În același timp, China nu declară decât 370 de mii de tone la Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură. Altfel spus, de 12 ori mai puțin decât cifrele pe care le anunța Pauly, în studiul care a apărut în revista Fish and Fisheries. Valoarea peștelui pe care vasele chinezești îl prind departe de coastele Chinei se ridică la 9 miliarde de euro pe an.

Cum se petrece această exploatare masivă a oceanelor de către chinezi ? În primul rând, studiul nu a fost ușor de făcut pentru că de multe ori, navele chinezești sunt înregistrate sub așa numitele pavilioane de complezență. Ca urmare, cei care au făcut studiul s-au bazat pe naționalitatea marinarilor și a comandanților de navă, deoarece se întâmplă rar ca un echipaj chinezesc să lucreze cu adevărat pentru un armator străin.

Pescarii chinezi merg în toate mările, dar cel mai mult, în apele din jurul continentului african. De acolo ei extrag aproape trei milioane de tone de pește pe an, adică două treimi din capturile din străinătate. Coasta de vest a Africii e cea mai afectată, dar și zone din Oceania, America de Sud și Antartica. Datele publicate de cercetători corespund așa numitului pescuit non-repertoriat, care nu e însă întotdeauna ilegal. O parte din acest pescuit e declarat de autoritățile statelor respective, dar pe cont propriu. De fapt peștele nu ajunge însă în țările africane, ci direct în China, ale cărei nave frigorifice imense așteaptă în largul coastelor africane.

Experții care au realizat studiul spun că acest pescuit intensiv duce la declinul populației piscicole la nivel mondial. Pescuitul departe de propriile ape teritoriale nu e însă o invenție chinezească. Europenii, americanii sau japonezii fac asta de zeci de ani, dar obțin în mod destul de transparent licențe de pescuit de la guvernele locale. Chinezii nu își bat însă capul cu asemenea detalii.
www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe