Adriana
Publicat în 5 iunie 2013, 15:39 / 150 elite & idei

Luca Niculescu, in dialog cu Ambasadorul Elveției: Și la noi au fost probleme cu capitalele de regiuni

Luca Niculescu, in dialog cu Ambasadorul Elveției: Și la noi au fost probleme cu capitalele de regiuni
+ Observator

Disputele pe tema regionalizării sunt oarecum normale, pentru că nicăieri o asemenea dezbatere nu se face chiar la rece, a indicat, marți seara, ambasadorul Elveției în emisiunea RFI “En français s’il Vous Plaît”, a lui Luca Niculescu. România va întâmpina probleme pentru că fiecare regiune ar trebui să dispună de resurse proprii și vor exista și dispute legate de capitala regiunii, adică exact problema care a blocat dezbaterea în Țara Cantoanelor.

“Nu am văzut nicăieri ca o Constituție să fie modificată în mod esențial la rece, fără să existe probleme. În ceea ce privește regionalizarea, Elvețianu e un exemplu potrivit pentru România. Aceasta deoarece suntem o confederație de state suverane care au cedat treptat din competențele lor către centru. Aici e un stat centralizat și procesul e invers: descentralizare și crearea unui nivel intermediar între județe și centru”, a explicat, la RFI, ambasadorul Elveției.

Diplomatul Jean Hubert Lebet a indicat și câteva din problemele care ar putea apărea. “Am făcut studii de economie regională și sunt câteva lucruri simple: pentru ca o regiune să funcționeze, trebuie să dispună de resurse proprii și trebuie ca impozitele să fie decise, colectate și cheltuite de regiune. Trebuie să existe și sistemul de redistribuire: regiunile mai bogate să le ajute pe cele mai sărace. Iar asta creează tensiuni, tensiuni pe care noi le trăim mereu în Elveția: unele regiuni se plâng că dau prea mult, altele că primesc prea puțin. Regionalizarea în România ar presupune, din câte am înțeles, contopirea mai multor județe. Și aici poate apărea o problemă pe care o avem în Elveția. Pentru că există prea multe cantoane, atunci când am fi vrut să facem fuziuni, se punea mereu problema…dar unde va fi capitala? Și totul a eșuat din cauza problemei capitalei. Imaginați-vă că se va crea o regiune care ar cuprinde orașele Sibiu și Brașov. Nu va funcționa niciodată.”

http://www.rfi.ro/articol-stiri-politica-41937-ambasadorul-elvetiei-noi-au-fost-probleme-capitalele-regiuni

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe