OraNoua.ro
Publicat în 1 iunie 2016, 14:53 / 290 elite & idei

Luca Niculescu, la TV5 Monde: Nu există o criză politică în acest moment în România

Luca Niculescu, la TV5 Monde: Nu există o criză politică în acest moment în România

Guvernul român este unul stabil și nu există o criză politică în acest moment, a declarat miercuri, într-un interviu pentru TV5 Monde, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, evidențiind de asemenea progresele României în lupta împotriva corupției.

Întrebat despre „actualitatea complicată” din punct de vedere politic din ultimele luni din România, Luca Niculescu a afirmat că „nu există o criză politică în acest moment” și că „guvernul este stabil”.

„România este condusă de un guvern de tehnocrați. Un guvern condus de prim-ministrul Dacian Cioloș, un european convins, fost comisar european pentru agricultură. În câteva luni vor avea loc alegeri legislative. Guvernul este stabil (…) Este un proces democratic care merge foarte bine. Nu există o criză politică în acest moment în România”, a declarat ambasadorul român, în interviul dedicat în special subiectului francofoniei, în contextul vizitei de joi la București a secretarului general al Organizației Internaționale a Francofoniei, Michaëlle Jean.

În același timp, Luca Niculescu a evidențiat progresele înregistrate de România în ultimii ani în lupta împotriva corupției.

„România este una dintre țările care au progresat cel mai mult în lupta împotriva corupției. Există Direcția Națională Anticorupție, care este întotdeauna lăudată în rapoartele Comisiei Europene și putem vedea, prin rezultate concrete, progresele pe care România le-a făcut în lupta împotriva corupției”, a subliniat el.

Întrebat despre prezența consistentă a filmelor românești la recenta ediție a Festivalului de la Cannes și despre premiul pentru regie câștigat de Cristian Mungiu cu filmul ‘Bacalaureat’, ambasadorul român a declarat că „cinematografia este cel mai bun ambasador pe care îl are România în acest moment”.

În ceea ce privește francofonia, Luca Niculescu a subliniat că „România este o mare țară francofonă, cu legături extrem de puternice cu Franța, Belgia, Elveția și care este puternic implicată în Organizația Internațională a Francofoniei, în funcție de principalii contributori”.

Franceza „este o limbă care este se predă în continuare extrem de mult în România. Există peste un milion de elevi care învață franceza în școli, există filiale francofone în universități, există licee bilingve, există eforturile pe care România, Franța și alte țări, care s-au reunit într-un grup al ambasadorilor francofoni, le depun pentru a promova francofonia. Și nu este vorba doar de francofonia din România, ci din regiune. În acest sens, va exista un plan regional care va fi semnat la București în timpul vizitei lui Michaëlle Jean” pentru promovarea francofoniei în regiune, a mai afirmat ambasadorul român.

În altă ordine de idei, rugat să ofere un pronostic în privința meciului dintre Franța și România din deschiderea Campionatului European de Fotbal de la 10 iunie, Luca Niculescu a refuzat, dar a subliniat că „România are o echipă foarte bună, cu o apărare foarte bună”.

„Este echipa care a primit cele mai puține goluri în preliminarii. Cred că meciul va fi foarte interesant”, a încheiat el.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe