Adriana
Publicat în 22 ianuarie 2013, 18:42 / 301 elite & idei

Luca Niculescu: Mali, un război european

Luca Niculescu: Mali, un război european

Nicio țară europeană nu dorește ca în vestul Africii, în coasta Europei practic, să apară un stat terorist, care să organizeze acțiuni criminale și pe continentul nostru.
Zilele trecute, la o cină, o prietenă nu ezi­ta să își dezvăluie ignoranța: „Sincer, nu înțeleg de ce vorbim atât despre Mali. Pâ­nă acum câteva zile, nici nu auzisem de ei, acum afli că de-acolo ar putea veni valuri de teroriști în Eu­ro­pa, că trebuie să tri­mi­tem trupe, că altfel se trans­for­mă în­tr-un nou Afga­nis­tan. Noi de ce nu știm ni­mic?“. La fel ca ea, marea majoritate a românilor nu știe mare lucru despre acest stat din vestul Africii, o ța­ră de cinci ori mai mare de­cât Ro­mâ­nia. Și de ce ar ști? E vorba despre un stat african sărac, iar presa de la București e atât de concentrată pe problemele interne, încât actualitatea internațională este tre­cută deseori la finalul jurnalului și doar dacă sunt imagini „spectaculoase“.
Ca urmare, nu e de mirare surpriza când vezi că anul începe cu un război. Un răz­boi francez în Africa? De asta am mai au­zit. Armata franceză a mai intervenit în câ­teva țări de pe continent (în Ciad, în Coas­ta de Fildeș) la apelul guvernelor lo­cale sau pentru a calma câte o situație post­electorală. De data aceasta, e însă ceva mai mult. Numărul soldaților deplasați (2.500) și miza conflictului depășesc cadrul unei in­tervenții stricte și punctuale.

Tensiuni vechi
Tensiunile din Mali sunt vechi. De zeci de ani există dispute între nordul și sudul ță­rii. În nordul puțin populat locuiesc în ge­neral celebrii tuaregi, care vor inde­pen­den­ța acelei regiuni. Ei îi acuză pe cei din sud (90% din populația de 13 milioane de locuitori, concentrată în jurul capitalei, Ba­mako) că neglijează nordul. Agitația a cres­cut și mai mult după căderea re­gi­mului lui Gaddafi, în țara vecină, Libia. Mulți tuaregi care fuseseră alături de Gad­dafi s-au întors în Mali. Bine înarmați (cu arme și muniții luate din depozitele libi­ene), ei au început anul tre

Text Your Ex Back Free Pdf Ebook

cut o ofensivă îm­potriva armatei maliene, reușind să cu­cerească mai multe orașe din nord. În plus, tuaregii nu sunt singuri. Alături de ei se află grupări islamiste radicale, care pro­fită de haosul din regiune pentru a lup­ta și a se infiltra în rândul populației. Cele mai importante sunt AQMI (Al-Qaida în Magrebul Islamic), Ansar Eddine (Apă­ră­torul Islamului), o organizație tuaregă, și Mișcarea pentru Unicitate și Jihad din Afri­ca de Vest. Aceste organizații nu au întot­deauna un scop comun și nici nu sunt toa­te la fel de radicale. Unele sunt compuse doar din bandiți al căror scop e să câștige bani din răpiri, contrabandă cu droguri, trafic de arme, altele au o componentă re­ligioasă și jihadistă puternică, altele pro­vin din grupările independentiste tuarege tradiționale. Numărul luptătorilor se si­tuează undeva între 5.000 și 6.000, sunt înarmați cu arme ușoare, unii sunt bine antrenați, alții sunt doar aventurieri. Banii pentru arme și combatanți vin din ope­rațiuni criminale, dar și din finanțări de peste granițe. Potrivit săptămânalului fran­cez Le Canard Enchainé (publicaţie sa­ti­rică, bine in­for­mată în dosare delicate), in­tegriștii care lup­tau pentru independența Maliului de nord ar fi primit un ajutor în dolari din partea Qatarului.
În ultimele luni, situația se deteriorase și mai mult în Mali. O lovitură de stat mi­litară a dus la căderea fostului președinte Touré, în primăvara lui 2012. Deși la pu­tere a venit un nou pre­șe­dinte, rebelii din nord și-au continuat ofen­siva. Isla­miș­tii au început să dis­trugă celebrele mau­solee din Tom­buctu, aflate în pa­tri­moniul UNESCO. Pre­șe­dintele fran­cez, Fran­çois Hollande, a spus în mai multe rânduri că este „insuportabil, inad­misibil, inacceptabil“ ce se în­tâm­plă în nordul țării, aver­ti­zând asupra pericolului te­rorist. Franța a intervenit deci militar la în­ceputul lui ianuarie, răspunzând unei so­licitări a președintelui malian.
Articol integral publicat pe www.revista22.ro

Text Your Ex Back Free Pdf Ebook
zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe