Adriana
Publicat în 31 octombrie 2012, 16:10 / 307 elite & idei

Luca Niculescu – Mecca: pelerinaj sub tensiune

Luca Niculescu – Mecca: pelerinaj sub tensiune

Nu mai puţin de patru milioane de oameni sunt aşteptaţi începând de miercuri la Mecca, în Arabia Saudită. Este cel mai mare pelerinaj al anului şi se desfăşoară sub supraveghere strictă, din cauza climatului de tensiune care domină în regiune.

Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care orice musulman trebuie să îl efectueze cel puţin o dată în viaţă. În 2012, Mecca se aşteaptă la o adevărată maree umană. Au fost trei milioane de pelerini anul trecut, anul acesta sunt aşteptaţi patru milioane. 135 de mii de oameni ai forţelor de ordine sunt pregătiţi să asigure liniştea, pelerinii sunt filmaţi de 1.500 de camere de supraveghere, iar în caz de probleme, peste 300 de medici sunt gata să intervină.

Trebuie spus că pelerinajul este cea mai importantă sursă de venituri pentru Arabia Saudită, după petrol, aducând regatului aproximativ 40 de miliarde de euro.

Anul acesta, autorităţile saudite sunt şi mai atente decât de obicei la chestiunile legate de securitate, din cauza conflictului sirian. „Suntem stăpâni pe situaţie, orice s-ar întâmpla„, a spus prinţul Ahmed, ministrul de Interne, trecând în revistă forţele de ordine care au defilat cu tunuri de apă şi lansatoare de grenade lacrimogene. „Nu cred că ceea ce se întâmplă în Siria ne va afecta„, a continuat el.

Arabia Saudită a luat partea insurgenţilor sirieni, ceea ce a exacerbat tensiunile cu Iranul, aliat al preşedintelui Bashar al-Assad. Ca urmare, pelerinii care vin din Iran sunt foarte atent supravegheaţi şi au primit mai puţine vize decât de obicei.

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe