Adriana
Publicat în 31 octombrie 2012, 16:10 / 247 elite & idei

Luca Niculescu – Mecca: pelerinaj sub tensiune

Luca Niculescu – Mecca: pelerinaj sub tensiune

Nu mai puţin de patru milioane de oameni sunt aşteptaţi începând de miercuri la Mecca, în Arabia Saudită. Este cel mai mare pelerinaj al anului şi se desfăşoară sub supraveghere strictă, din cauza climatului de tensiune care domină în regiune.

Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care orice musulman trebuie să îl efectueze cel puţin o dată în viaţă. În 2012, Mecca se aşteaptă la o adevărată maree umană. Au fost trei milioane de pelerini anul trecut, anul acesta sunt aşteptaţi patru milioane. 135 de mii de oameni ai forţelor de ordine sunt pregătiţi să asigure liniştea, pelerinii sunt filmaţi de 1.500 de camere de supraveghere, iar în caz de probleme, peste 300 de medici sunt gata să intervină.

Trebuie spus că pelerinajul este cea mai importantă sursă de venituri pentru Arabia Saudită, după petrol, aducând regatului aproximativ 40 de miliarde de euro.

Anul acesta, autorităţile saudite sunt şi mai atente decât de obicei la chestiunile legate de securitate, din cauza conflictului sirian. „Suntem stăpâni pe situaţie, orice s-ar întâmpla„, a spus prinţul Ahmed, ministrul de Interne, trecând în revistă forţele de ordine care au defilat cu tunuri de apă şi lansatoare de grenade lacrimogene. „Nu cred că ceea ce se întâmplă în Siria ne va afecta„, a continuat el.

Arabia Saudită a luat partea insurgenţilor sirieni, ceea ce a exacerbat tensiunile cu Iranul, aliat al preşedintelui Bashar al-Assad. Ca urmare, pelerinii care vin din Iran sunt foarte atent supravegheaţi şi au primit mai puţine vize decât de obicei.

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe