Adriana
Publicat în 21 martie 2012, 12:06 / 332 elite & idei

Luca Niculescu: Moderatorul nu este nici procuror, nici complice

Luca Niculescu: Moderatorul nu este nici procuror, nici complice

Luca Niculescu s-a alăturat, în februarie, proiectului Digi 24, unde realizează talk-show-ul „24 într-o oră“, o emisiune unde „nu opinia jurnalistului este esenţială, ci opinia intervievatului“. Realizatorul TV este, totodată, redactor-şef la radio RFI, unde lucrează de 20 de ani şi pledează pentru un jurnalism curat, onest şi serios.

„Adevărul“: Cu ce este diferit Digi 24 faţă de TVR?

Luca Niculescu: Este un proiect nou, simţi că ceva se construieşte, simţi multe energii pozitive, oameni care vor să lucreze împreună pentru a realiza ceva care să arate foarte bine. Asta nu înseamnă că la TVR nu erau energii pozitive, doar că acolo lucrurile erau deja aşezate.

Cum vezi valul de realizatori „justiţiari“ care-şi contrează invitatul?

Este un fel de-a face jurnalism, dar nu e felul meu. Eu văd moderatorul ca pe un om care nu este nici procuror, adică nu-l interoghează cu întrebări foarte abrupte şi cu multe asperităţi pe intervievat, dar nici complice. Nu trebuie să-i facă cu ochiul în platou şi să dea din cap îngăduitor la tot ce spune. Jurnalistul şi intervievatul nu sunt pe poziţii de egalitate. Nu opinia jurnalistului este esenţială într-un interviu, ci opinia intervievatului.

Care este ponderea dintre politica externă şi actualitatea internă în emisiunea pe care o realizezi?

Depinde foarte mult de actualitatea zilei şi de invitaţii care vin. Fiind şi backgroundul meu de om preocupat de activitatea europeană, cu siguranţă va fi mai multă deschidere către aceste subiecte decât dac-ar fi fost alt moderator. Pe de altă parte, cred că ce se întâmplă în Europa ne interesează şi pe noi, pentru că nu suntem singuri pe lume.

Atunci de ce subiectele de politică externă apar atât de rar la TV?

Ar fi nevoie şi de un efort de pedagogie din partea jurnaliştilor. Trebuie să ne dăm noi seama că-i interesant, trebuie să fim puţin atenţi la ce se întâmplă în lume şi trebuie să spunem o poveste despre asta. Oamenii vor întotdeauna poveşti. Contează cine le spune şi dacă le spune cu talent.

Nu ţi se pare că Digi 24 are o imagine rece, glacială, ca îi lipseşte sarea şi piperul unui post de ştiri?

Cred că aş pune alte atribute pe imaginea Digi 24. „Curată“ e primul care îmi vine în minte, o imagine fără zorzoane, fără o sută de benzi galbene şi roşii, care defilează de-a latul şi de-a lungul ecranului, o imagine cum am văzut la posturi de ştiri din Franţa şi Marea Britanie, cum ar fi France 24 sau Sky News. Este o imagine mai calmă decât la alte televiziuni, fără multe „breaking news“, dar e oare România o ţară în care să existe câte trei-patru „breaking news“ pe zi, aşa cum am văzut pe ici, pe colo?

Vor compensa ştirile şi imaginea „quality“ lipsa elementelor de culoare?

Lucrez de ani de zile la un radio, RFI România, în care evităm cancanul, tratăm subiectele în mod serios, vorbim despre actualitatea internă şi internaţională relevantă. Nu avem multe elemente de culoare, nu avem multe concursuri cu premii prezentate de animatori zgomotoşi, dar cred că este un radio credibil, un radio care contează. Am impresia că aceasta este direcţia pe care merge şi Digi 24. Şi, dacă aşa e, e o direcţie bună.

Articol publicat pe www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

PoliticAnca Dragu: „Vă îndemn să vă programaţi pentru vaccinare”

EconomieSergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

ExternSilviu Nate: De ce Marea Neagră a devenit o variabilă indispensabilă în calculul geopolitic global?

SocialCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, Ionuț Stanimir, Ciprian Stănescu: Future Youth Summit

CulturaVasile Pușcaș: ”Onestitatea istoricului”. Înainte de a scrie istoria românilor, a învățat limba lor

EditorialFlorin Luca: Despre competenţele viitoruluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe