Luca Niculescu, un francofon iniţiat de Pif şi Rahan

„Nu opinia jurnalistului este esenţială, ci opinia intervievatului“, spunea de curând Luca Niculescu, moderatorul emisiunii „24 într-o oră“, de la „Digi 24 HD“. De data aceasta, însă, opinia sa e importantă, el este intervievatul.
Îi propun lui Luca vreo câteva subiecte din agenda zilei. Îmi spune că se va pronunţa rezervat, dar nici viaţa invizibilă a lui Luca Niculescu nu pare un subiect atrăgător pentru el. Ok, să pornim de undeva, totuşi. Pentru început, subiectul Ponta şi plagiatul. Dincolo de umorile politice şi de stabilirea verdictului, pentru el, problema pare mai complicată.
„Sunt mai multe paliere de lectură. Nu putem să ne pronunţăm înainte de verdictul unei comisii, care nu mai există sau care a fost invalidată. În plus, dacă vezi câte acuzaţii de plagiat au apărut, înţelegi că e o problemă mai largă a societăţii româneşti, care mută discuţia dincolo de cazul Ponta. Instituţia doctoratului în România riscă să se decredibilizeze aici. Cineva îmi spunea recent că toate doctoratele obţinute din ’95 încoace ar trebui să fie revalidate de nişte comisii străine. Culmea, zilele trecute, tocmai citeam într-un ziar francez că România este pe primul loc în Europa, pe cap de locuitor, la doctorate.“ O apreciere negativă, nu? „Dimpotrivă, pentru ziarul francez era un motiv de laudă. Însă modalitatea în care se obţin doctoratele e un efect al evoluţiei învăţământului românesc în ultimii 20 de ani, cu aceste universităţi private, la care lumea politică e complice, dacă te uiţi cine e profesor, cine e decan. Mă întreb până unde ar putea merge curăţenia.“ Înapoi, deci, la contextul politic. „E clar că e ceva politic. Primul care l-a numit doctor pe Victor Ponta e preşedintele Băsescu. Nu ştiam până atunci că premierul e şi doctor. Dar când am văzut mai târziu ce s-a întâmplat, mi-am dat seama că apelativul fusese folosit cu un scop, de a atrage atenţia. În acest plin scandal al plagiatelor, Elena Udrea declară, cu o fantastică nonşalanţă, că lucrările ei de şcoală au fost făcute de colegi, de profesori, un fapt destul de grav, pentru că a fost totuşi ministru. Nu e un doctorat, dar nu e mai puţin grav. Ce rost mai are să înveţi, să treci prin facultate, dacă lucrările ţi le fac alţii? În acelaşi timp, trăim într-o societate în care ai parte în fiecare zi de câte un scandal. Scandalul de azi îl mătură pe cel de ieri. Gândiţi-vă, tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, plagiatul lui Victor Ponta, conflictul dintre premier şi preşedinte pe tema reprezentării la Bruxelles, insolvenţa Hidroelectrica. S-ar putea ca acest scandal de plagiat să rămână fără nici un efect, şi asta ar fi cel mai grav.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe