Adriana
Publicat în 12 noiembrie 2012, 21:04 / 262 elite & idei

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”
+ Observator

La doar două zile după alegerea preşedintelui american, a doua putere economică a lumii, China, îşi schimbă liderii. Procesul nu este la fel de transparent ca în Statele Unite, dar e la fel de important. Joi a început la Beijing congresul Partidului Comunist Chinez, care îl va desemna pe noul secretar general.

Congresul a început cu discursul ca un semnal de alarmă al actualului secretar general, Hu Jintao. Pentru el, „corupţia poate fi fatală regimului şi partidului„. Hu Jintao a cerut mai multă democraţie într-o economie care trebuie să se reorienteze către cererea internă. Cel de-al 18-lea congres are loc de altfel într-un moment în care aşteptările în materie de reformă sunt urgente, atât în interiorul partidului, cât şi în blogosfera din ce în ce mai dinamică din China.

Hu Jintao îi va ceda mandatul de secretar general lui Xi Jinping, 59 de ani. El este ceea ce se cheamă în China un „prinţ roşu„, adică fiul unui fost erou revolutţionar. Prinţii rosşii reprezintă una dintre cele trei facţiuni din Partidul Comunist Chinez. Celelalte două sunt reprezentate de baronii locali din interiorul ţării şi de „Gangul din Shanghai„, liderii regionali care conduc zonele de coastă şi care se pronunţă pentru dezvoltarea exportului.

Dacă Xi Jinping este un „prinţ roşu„, viitorul său prim-ministru, Li Kequiang este un baron local din interiorul ţării.

Puterea colegială face ca nici unul dintre liderii principali să nu aibă ultimul cuvânt, decizia finală fiind întotdeauna rezultatul unui compromis. Accesul la putere se face mereu în urma unor lupte de culise, cum a fost şi anul acesta. Bo Xilai, care era până acum câteva luni unul dintre principalii favoriţi la şefia partidului, a picat în urma unui scandal de corupţie.

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe