Adriana
Publicat în 12 noiembrie 2012, 21:04 / 165 elite & idei

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”
+ Observator

La doar două zile după alegerea preşedintelui american, a doua putere economică a lumii, China, îşi schimbă liderii. Procesul nu este la fel de transparent ca în Statele Unite, dar e la fel de important. Joi a început la Beijing congresul Partidului Comunist Chinez, care îl va desemna pe noul secretar general.

Congresul a început cu discursul ca un semnal de alarmă al actualului secretar general, Hu Jintao. Pentru el, „corupţia poate fi fatală regimului şi partidului„. Hu Jintao a cerut mai multă democraţie într-o economie care trebuie să se reorienteze către cererea internă. Cel de-al 18-lea congres are loc de altfel într-un moment în care aşteptările în materie de reformă sunt urgente, atât în interiorul partidului, cât şi în blogosfera din ce în ce mai dinamică din China.

Hu Jintao îi va ceda mandatul de secretar general lui Xi Jinping, 59 de ani. El este ceea ce se cheamă în China un „prinţ roşu„, adică fiul unui fost erou revolutţionar. Prinţii rosşii reprezintă una dintre cele trei facţiuni din Partidul Comunist Chinez. Celelalte două sunt reprezentate de baronii locali din interiorul ţării şi de „Gangul din Shanghai„, liderii regionali care conduc zonele de coastă şi care se pronunţă pentru dezvoltarea exportului.

Dacă Xi Jinping este un „prinţ roşu„, viitorul său prim-ministru, Li Kequiang este un baron local din interiorul ţării.

Puterea colegială face ca nici unul dintre liderii principali să nu aibă ultimul cuvânt, decizia finală fiind întotdeauna rezultatul unui compromis. Accesul la putere se face mereu în urma unor lupte de culise, cum a fost şi anul acesta. Bo Xilai, care era până acum câteva luni unul dintre principalii favoriţi la şefia partidului, a picat în urma unui scandal de corupţie.

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe