OraNoua.ro
Publicat în 6 noiembrie 2013, 20:17 / 407 elite & idei

Lucian Anghel – Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facutlative ar trebui majorat cu 25% pe an

Lucian Anghel – Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facutlative ar trebui majorat cu 25% pe an

Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative ar trebui majorat cu 25% pe an, de la 400 de euro pentru angajat și 400 pentru angajator în prezent, pentru ca acest sistem să se dezvolte, a declarat pentru AGERPRES Lucian Anghel, președinte al BCR Pensii.

„Pentru dezvoltarea pieței pensiilor facultative este nevoie de majorarea deductibilității fiscale. Acum avem una dintre cele mai mici deductibilități fiscale la nivel european, de 400 de euro. Sunt state care chiar contribuie, nu oferă doar deductibilitate, ci pun bani în plus pentru pensia facultativa a contribuabililor. Cu cât contribuim mai mult la pensia facultativă Pilon III cu atât vom avea un nivel de trai mai consistent după ce ne vom pensiona. Nivelul de deductibilitate ar trebui majorat cu 25% pe an de la 400 de euro pentru angajat și 400 pentru angajator în prezent. O soluție ar putea fi și cumularea la 800 euro per angajat a deductibilității pentru companie și angajator, indiferent de cine contribuie”, a spus Lucian Anghel.

Acesta a declarat că Pilonul III este important mai ales în perspectiva în care în România raportul pensionari — salariați va crește.

„În acest moment sunt 1,2 pensionari la un contributor, iar ca urmare a faptului că „decrețeii” vor începe să se pensioneze undeva în mai puțin de două decenii, presiunea va fi constantă și vom ajunge chiar și la 1,5 pensionari la un contributor, sau la 2 pensionari la un contributor din mediul privat. Trăim mai mult și va trebui să ne bazăm din ce în ce mai mult pe ce economisim lunar noi decât pe pensia de la stat dacă dorim să ne păstrăm un nivel de trai ridicat după ce ne pensionăm. Procesul de îmbătrânire a populației afectează toate statele europene care vor fi obligate în timp să mute povara nivelului de trai după pensionare de pe umerii bugetului de stat pe umerii actualilor contribuabili”, a spus Anghel.

Lucian Anghel estimează că, în acest an, piața pensiilor private facultative ar putea înregistra o creștere de circa 30% a activelor nete administrate, la aproape 800 milioane de lei, de la 730 milioane lei active nete în administrare la finalul lunii august din acest an. La 31 august cele 10 fonduri de pensii aveau 304.537 participanți. AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity

ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața

EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe