OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2014, 20:46 / 256 elite & idei

Lucian Croitoru: Investitorii sunt interesați de nivelul infrastructurii, combaterea corupției și clarificarea drepturilor de proprietate

Lucian Croitoru: Investitorii sunt interesați de nivelul infrastructurii, combaterea corupției și clarificarea drepturilor de proprietate

Clarificarea drepturilor de proprietate, combaterea corupției și o infrastructură adecvată reprezintă principalele provocări ale României pentru a obține creștere economică în următoarea decadă, având în vedere că economia națională rămâne dependentă de intrările de capital străin, a declarat marți consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, în cadrul unei conferințe de profil.

„Din perspectiva unui investitor este important ca România să se concentreze mai mult pe creșterea infrastructurii. Aceasta este cheia îmbunătățirii productivității și dezvoltării unor noi afaceri în România. Al doilea aspect cheie se referă la clarificarea drepturilor privind proprietatea, aspect important în sprijinirea dorinței noastre de a institui statul de drept în România. Combaterea corupției s-a intensificat, însă continuă să reprezinte o provocare pentru orice autoritate din România”, a subliniat Lucian Croitoru.

El a precizat că România, în ultimii ani, a avut o creștere economică, în medie, de 1,7% pe an, în condițiile în care a funcționat „pe cont propriu”, fără subvenții și fără intrări de capital.

„România a început cu optimism anul acesta privind așteptările de creștere economică. În viziunea mea, creșterea abia dacă va depăși 1,5% anul acesta în România, după avansul de 3,6% de anul trecut. Acest lucru indică, de asemenea, probleme importante în zona euro și nu numai”, a mai spus Lucian Croitoru.

În privința inflației, consilierul guvernatorului BNR a subliniat performanța de la finalul anului trecut, când prețurile de consum au înregistrat o creștere de doar 1,5%, față de așteptările de 3 — 3,5%. Pentru anul acesta, oficialul BNR se așteaptă la o inflație de 2%.

Lucian Croitoru a vorbit și despre sistemul bancar care, în opinia sa, este bine capitalizat, iar nivelul creditelor neperformante a scăzut de la nivelul maxim de 22% la 17%, datorită schimbării legislației care permite băncilor să își curețe bilanțurile.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe