Adriana
Publicat în 29 mai 2013, 15:24 / 104 elite & idei

Lucian Isar: A anticipat sau nu Guvernatorul BNR criza din Romania?

Lucian Isar: A anticipat sau nu Guvernatorul BNR criza din Romania?
+ Observator

Aceasta este o intrebare la care raspunsul din partea reprezentantilor BNR a oscilat in timp.

Cel mai credibil ziarist care lucreaza la BNR, domnul Vasilescu, a publicat recent in Ziarul Financiar o opinie intitulata “Atacul asupra leului din octombrie 2008: despre ce discutăm?”.

In incercarea de a trivializa dezbaterea legata de actiunile si acuzele nefondate ale Guvernatorului BNR in Octombrie 2008 si a iesi “elegant” de sub dovezile de incompetenta, consilierul BNR afirma ca Guvernatorul BNR anticipase criza dar nu a spus mai mult ca sa nu creeze panica.

Dupa o astfel de afirmatie, ca doar consilierul BNR nu face exercitii de manipulare in nume personal, BNR trebuie sa admita oficial daca a anticipat sau nu criza.

Daca nu a anticipat criza nu face decat sa confirme incompetenta si ca s-a suparat degeaba pe afirmatiile celor care au prognozat-o si au dat solutii de diminuare a efectelor asupra economiei Romaniei.

Oricum se pot scoate cu argumentul suprem si mult vehiculat de BNR in discutiile publice si mai putin publice ca nici altii nu au anticipat-o (altfel spus sunt la fel de competenti ca si altii, selectati atent ca sa iasa comparatia). In acest caz nu mai merge doar cu aruncarea vinei pentru lipsa de anticipare si intelegere a economiei catre Ministerul de Finante (vinovatul de serviciu), Guvernul Romaniei ori diferiti analisti si bancheri.

Domnule Guvernator al BNR, a fost cu premeditare sau doar incompetenta ?
Daca Guvernatorul BNR a anticipat criza atunci sa o recunoasca public pentru ca actiunile BNR de politica monetara si de credit au accentuat si devansat momentul declansarii recesiunii in Romania. Romania cu o politica monetara si de credit competenta ar fi avut parte de o aterizare lina.

Daca a stiut ca vine criza in Romania si a crescut dobanzile, a introdus regulamente de limitare a creditarii exact in momentul in care apetitul de creditare se reducea natural si a scos lichiditatea din sistem blocand atat canalul creditului precum si pe cel al dobanzii inseamna ca a actionat premeditat pentru a genera pierderi economiei Romaniei precum si firmelor si persoanelor fizice care si-au bazat deciziile cu impact financiar pe afirmatiile Guvernatorului BNR!

Aceste afirmatii ale Guvernatorului BNR au distorsionat deciziile actorilor economici si ale populatiei si ocultau din cauza puterii propagandei BNR parerile celor care prognozau criza si ofereau solutii.

Celelelate banci centrale, fie ca au anticipat fie ca nu criza, au actionat in mod diferit fata de BNR, sustinind economia reala prin reducerea dobanzilor, injectarea de lichiditate si facilitarea creditarii!

Domnule Guvernator al BNR, a fost cu premeditare sau doar incompetenta ?
http://lucianisar.com/banking-at-large/anticipat-sau-nu-guvernatorul-bnr-criza/

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe