OraNoua.ro
Publicat în 26 martie 2014, 16:42 / 242 elite & idei

Lucian Isar: Abureala trenului chinez

Lucian Isar: Abureala trenului chinez

de Lucian Isar

In plina campanie electorala se intetesc promisiunile legate de marea de bunastare ce se poate revarsa din China.

Nu e de mirare nici ca unele dintre ele sunt pur si simplu enormitati fara fundament economic si nici apropierea socialistilor de China.

Mirabil este ca aceleasi promisiuni se repeta sub diferite forme de expresie de cel putin 2 ani.

Probabil ca numarul mare de memorandumuri de intelegere este, din partea romanilor, doar o justificare pentru numeroase vizite cu alai ale demnitarilor.

Una dintre eneormitatile vehiculate este cea privind trenul de mare viteza ce va lega Constanta de ….. Viena.

Suma vehiculata de anturajul vicepremierului este de doar 11 miliarde de dolari, finantabili cica de partea chineza.

Problemele de bun simt economic nu se lasa asteptate:

1) Finantarea chineza vine doar cu garantii din partea statului roman ceea ce este putin credibil ca se pot oferi pentru o asemenea suma.

2) Imprumutul trebuie rambursat ori din taxe de utilizare a infrastructurii ori de la bugetul de stat in masura in care garantiile sunt executate de partea chineza.

3) Acest traseu va concura din punct de vedere economic cu (pana la finalul acestui proiect se vor finalize si altele): coridorul pan European de transport feroviar, coridorul pan European de transport rutier, coridorul pan European de transport fluvial.

Toate aceste coridoare sunt finantate din bani europeni, in marea lor majoritate fara garantii de stat si recurs asupra bugetului de stat doar daca se descopera fraude.

In concluzie, heirupismul socialist pre-electoral nu mai tine nci macar in relatia cu pomenile din China.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe