OraNoua.ro
Publicat în 9 decembrie 2015, 20:30 / 213 elite & idei

Lucian Isar: Ancorarea perspectivelor de creştere economică a României

Lucian Isar: Ancorarea perspectivelor de creştere economică a României

de Lucian Isar

Unul din marile rezultate ale economiştilor din ultimele decenii vizează maniera în care anticipările actorilor economici influenţează evoluţia economiei. De la inflaţie, la comportamentul investiţional, la creşterea economică toate sunt influenţate de anticipari.

Manipularea anticipărilor este mai ieftină şi cu rezultate monetizabile mai rapid la nivel electoral decât alte metode constructive şi cu rezultate palpabile. Mare parte din efortul decidenţilor din ultima perioadă este de a ancora anticiparea de creştere economică a României sub nivelul de 5%.   La o prima vedere, intenţia de privi nivelul de 4% ca şi nivel atractor poate proveni din justificabila previzionare a creşterii viitoare exact în jurul creşterii actuale.   Economia României reacţionează bine la mixul de politici economice deşi cu întârziere. Justificarea vitezei şi amplitudinii reacţiei poate proveni din manieră în care este evaluat ex-post efectul unei măsuri şi procesul de învăţare-ajustare. Altfel spus se experimentează intens pe România fără a trage învăţăminte.   Contracţia economică a anilor 2009-2010 a avut că şi deteminant politicile economice austere dublate de limitare a creditului şi lichidităţii.  Creşterea economică din 2014-2015, dincolo de potenţarea statistică, nu a avut la bază politici economice de creştere explicite dincolo de stimularea consumului dar a benficiat de o relaxare a condiţiilor de creditare şi lichiditate.   În ambele situaţii mixul de politici a fost corelate în sensul amplificării fazei ciclului economic.

România trebuie să crească cu volatilitate redusă în jurul potenţialului de 5% pentru a transforma creşterea statistică în dezvoltare economică.   În consecinţă, noua amplificare a ancorării creşterii economice viitoare sub potenţial are rolul manipulatoriu de a ascunde or pasivitatea la nivelul politicilor economice viitoare ( păstrarea status quo-ului) or un mix de politici economice necorelate, în care unele să fie procrestere şi altele să acţioneze în sens contrar. Anunţarea unei posibile recesiuni în 2016 fac parte din aceeaşi clasă a intenţiilor de reducere a anticiparolr de creştere economică în rândul actorilor economici.

Articol publicat pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe