OraNoua.ro
Publicat în 7 mai 2014, 15:35 / 206 elite & idei

Lucian Isar: BNR greşeşte iar stopând relaxarea politicii monetare

Lucian Isar: BNR greşeşte iar stopând relaxarea politicii monetare

de Lucian Isar

Politica monetară influenţează major economia reală. Politica monetară neinspirată a provocat pierderi concrete în economia reală de peste 20 de miliarde de euro începând din 2009. Aceste pierderi au afectat inclusiv potenţialul de creştere al economiei.

În acest caz, cauza majoră a pierderilor din economia reală a fost reprezentată de o politica monetară mult prea tare, atât raportat la o economie în recesiune, dar şi relativ la comportamentul celorlalte ţări. Suprapunerea mai multor perioade preelectorale a coincis la începutul anului 2013 şi cu o aşa-numită, eufemistic, schimbare de paradigmă în politica monetară din România. Aceasta nouă paradigmă este exact ceea ce trebuia să faca BNR încă din 2009, exact ce au făcut şi toate celelalte ţări ale lumii conştiente că există o criză economică în lume şi în propriile economii, şi anume relaxarea politicii monetare. Un lucru lăudabil, deşi cu o întârziere de 4 ani. Această relaxare a politicii monetare a fost întreruptă prea devreme şi pe motivaţii ce nu se regăsesc în realitatea datelor. Politica monetară ar trebui să continue ciclul de relaxare similar cu cel din alte zone pentru că economia României nu şi-a revenit şi are nevoie de stimulare. Reducerile de dobândă şi de rezerve ar trebui să fie în continuare instrumente utilizate alături de injecţii de lichiditate la termene lungi.

Articol publicat pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe