OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 08:53 / 410 elite & idei

Lucian Isar: Chiar nu contează o schimbare de “doar 5%” a unui program de guvernare?

Lucian Isar: Chiar nu contează o schimbare de “doar 5%” a unui program de guvernare?

de Lucian Isar

La prima vedere o diferenta de “doar 5%” a unui program de guvernare suna a marja de eroare si este de multe ori eliminata ca si irelevanta in “marea schema a lucrurilor”.

In alte contexte acel “doar 5%” devine relevant pentru ca aduce a plagiat.

Cum nu suntem in cazul 2, sa ne concentram mai atent pe prima situatie.

Exista o multitudine de situatii in care 5% diferenta pot sa schimbe fundamental rezultatul final si traiectoria in cazul unui program de guvernare, mai ales in zona economica.

Exact marea schema a lucrurilor poate fi afectata direct cu “doar 5%”.

Economia este un sistem complex adaptativ iar masurile economice nu au un efect liniar si “proportional”.

Suplimentar, desi discutia in general se concentreaza pe 3 planuri macro, mezzo si micro economic, intentia de guvernare actuala afecteaza un nivel cu implicatii mult mai ample, profunde si insiduoase, cel numit meta.

Acest nivel se refera la cadrul legislativ, institutiile statului , cadrul general de organizare si relationare.

Un nivel meta diferit, de exemplu un cadru juridic diferit, evident ca va conduce la rezultate profund diferite chiar daca masurile luate pe celelalte 3 niveluri ar fi aceleasi.

Este o problema de filozofia de ansamblu a intregului demers.

Este normal sa sustii ca nu conteaza 5% daca intelegerea mecanismelor nu a ajuns la stadiul de percepere a complexitatii sistemului economic si social romanesc.

De multe ori, fara o baza referitoare la implicatii, aproximarea “doar 5%” se realizeaza ochiometric, la numar de linii scrise.

Deciziile economice transcend un astfel de mod de a contabiliza diferenta intre 2 programe de guvernare cu un cadru de nivel meta diferit.

Legea amnistiei si gratierii si regionalizarile “atipice” sunt doar 2 elemente ce afecteaza nivelul meta al economiei si societatii romanesti cu efecte negative ample si de durata care afecteaza panza societatii.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe