Lucian Isar: Chiar nu contează o schimbare de “doar 5%” a unui program de guvernare?

de Lucian Isar
La prima vedere o diferenta de “doar 5%” a unui program de guvernare suna a marja de eroare si este de multe ori eliminata ca si irelevanta in “marea schema a lucrurilor”.
In alte contexte acel “doar 5%” devine relevant pentru ca aduce a plagiat.
Cum nu suntem in cazul 2, sa ne concentram mai atent pe prima situatie.
Exista o multitudine de situatii in care 5% diferenta pot sa schimbe fundamental rezultatul final si traiectoria in cazul unui program de guvernare, mai ales in zona economica.
Exact marea schema a lucrurilor poate fi afectata direct cu “doar 5%”.
Economia este un sistem complex adaptativ iar masurile economice nu au un efect liniar si “proportional”.
Suplimentar, desi discutia in general se concentreaza pe 3 planuri macro, mezzo si micro economic, intentia de guvernare actuala afecteaza un nivel cu implicatii mult mai ample, profunde si insiduoase, cel numit meta.
Acest nivel se refera la cadrul legislativ, institutiile statului , cadrul general de organizare si relationare.
Un nivel meta diferit, de exemplu un cadru juridic diferit, evident ca va conduce la rezultate profund diferite chiar daca masurile luate pe celelalte 3 niveluri ar fi aceleasi.
Este o problema de filozofia de ansamblu a intregului demers.
Este normal sa sustii ca nu conteaza 5% daca intelegerea mecanismelor nu a ajuns la stadiul de percepere a complexitatii sistemului economic si social romanesc.
De multe ori, fara o baza referitoare la implicatii, aproximarea “doar 5%” se realizeaza ochiometric, la numar de linii scrise.
Deciziile economice transcend un astfel de mod de a contabiliza diferenta intre 2 programe de guvernare cu un cadru de nivel meta diferit.
Legea amnistiei si gratierii si regionalizarile “atipice” sunt doar 2 elemente ce afecteaza nivelul meta al economiei si societatii romanesti cu efecte negative ample si de durata care afecteaza panza societatii.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe