OraNoua.ro
Publicat în 11 mai 2016, 16:19 / 229 elite & idei

Lucian Isar: Cine l-a păcălit pe Băsescu să taie salariile şi pensiile

Lucian Isar: Cine l-a păcălit pe Băsescu să taie salariile şi pensiile

de Lucian Isar

Este evident că fostul preşedinte Băsescu a fost păcălit să taie salariile şi pensiile. Cu expertiză mai mult în comerţ decât în economie, fostul preşedinte a apelat la specialişti. Specialiştii respectivi au recomandat tăierea salariilor şi a pensiilor.

Era evident încă din momentul propunerii că măsura era greşită şi nici un economist care nu era în sfera de constrângere a BNR nu a validat măsura.

Dovada simplă că specialiştii care l-au influenţat pe preşedintele Băsescu în această decizie economică au greşit major reiese şi din faptul că au existat imediat bani pentru reîntregirea parţială a salariilor după doar câteva luni (blocarea tăierii pensiilor de către Curtea Constituţională nu face decât să confirme dimensiunea erorii de calcul a corifeilor). Mai mult, guvernul Ponta 1 avea deja banii acumulaţi pentru reîntregirea completă a salariilor şi plata salariilor restante. Tăierea de salarii a contribuit la reversarea ieşirii economiei din recesiune, fapt ce subliniază suplimentar greşeala corifeilor.

Corifeii români s-au ascuns, ca de obicei, în spatele FMI până când fostul Şef FMI a declarat public că nu FMI a venit cu propunerea. Decizia finală, indiferent de propunere, este a autorităţilor române. Sursa aici.

BNR a avut, în 2010, un specialist detaşat pe lângă guvernarea Băsescu, consilieru’ Croitoru de la BNR.

Cum angajatorul BNR a reuşit un exerciţiu de lobby prin care salariile lor au fost exceptate de la tăieri, nu a existat nici un motiv „economic” să nu se susţină validitatea economică a tăierii salariilor şi a pensiilor pe lângă fostul preşedinte Băsescu.

Şi uite aşa, fără o consiliere economică serioasă, Băsescu a fost păcălit să taie salariile şi pensiile.

Articol publicat şi pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe