Adriana
Publicat în 20 martie 2013, 14:22 / 328 elite & idei

Lucian Isar: Cipru si taxarea depozitelor sub 100k

Lucian Isar: Cipru si taxarea depozitelor sub 100k
+ Observator

Cipru a comunicat ca pregateste taxarea depozitelor aflate in bancile cipriote la presiunea finantatorilor europeni. Indiferent care va fi forma implementata a deciziei, anuntul va afecta modelul de business Cipriot. Suplimentar arhitectura unitara Europeana este pusa din nou sub semnul intrebarii.

Propunerile economice Europene din ultima perioada promoveaza interese electorale de moment si par sa nu tina cont de implicatiile sistemice ale anunturilor ori de interesele unei natiuni indiferent de dimensiune.

Inca se negociaza forma finala a deciziei. Anuntul deja comunicat presei vizeaza taxarea tuturor depozitelor la rate diferite in functie de dimensiune. Acest anunt a produs panica si blocarea retragerilor de numerar si a transferurilor bancare.

In toate tarile europene, ca si mecanism de limitare a contaminarii sistemului bancar, depozitele sub 100k euro echivalent sunt garantate prin alimentarea unui fond de garantare a depozitelor. Altfel spus deponentii platesc pentru asigurarea data de state prin intermediul acestui fond de garantare a depozitelor astfel incit indiferent de bonitatea unei institutii bancare sa nu piarda depozitele ( pina in limita a 100k).

deponentii platesc pentru asigurarea data prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor astfel incat indiferent de bonitatea unei institutii bancare sa nu piarda depozitele ( pina in limita a 100k)
In cazul unui faliment bancar in functie de calitatea supravegherii bancare ( nu este cazul Romaniei cu o istorie importanta in fiasco-uri pe aceasta linie) si a portofoliului de active nu se pierd toti banii dintr-un depozit chiar daca nu ar exista acest fond de garantare.

Taxarea depozitelor sub 100k echivaleaza pierderii unei parti din banii economisiti. Aceasta pierdere, in conditiile existentei unei asigurari platite, afecteaza credibilitatea mecanismului de reducere a canalelor de contaminare la nivelul intregii Uniuni Europene.

Taxarea depozitelor va afecta modelul economic al Ciprului pe termen mediu. Acest stat miza pe pozitionarea ca si locatie pentru diferitele “initiative de finante corporatiste” cu o concentrare deosebita pe tarile din CIS, SEE si selectiv din CEE. Parte din depozitele mari parcate in Cipru sunt rezultatul unor strategii cu rentabilitate superioara taxei propuse ( evitarea partiala a taxelor initiale plus dobanda acumulata depaseste taxa propusa si limitata la 10%).

Desi economia statului Cipru are o dimensiune redusa la nivel european, deciziile care supun negocierii mecanisme aparent de neclintit ( garantarea depozitelor sub 100k) arunca o lumina nefavorabila viziunii unitare europene.
Articol publicatpe www.lucianisar.com

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe