OraNoua.ro
Publicat în 11 decembrie 2013, 20:12 / 168 elite & idei

Lucian Isar: Cum transformă amnistia până la 7 ani un comportament iraţional în unul perfect raţional

Lucian Isar: Cum transformă amnistia până la 7 ani un comportament iraţional în unul perfect raţional

de Lucian Isar

Iminenţa amnistie până la 7 ani schimbă mult reperele în societatea românească şi face ca un comportament aparent iraţional să devină (ex-post) unul perfect raţional şi denaturează reperele societăţii în ansamblu.

De la dispariţii de vagoane până la privatizări şi devalizări, totul trebuie regândit şi „raţionalizat“ din noua perspectivă. „Strategia“ maximizatoare (maximul de bani din captura statului) va fi optimizată contra noii restricţii de 7 ani cu executare (cumulativ). Tunurile şi condescenţa autorilor va intra într-o nouă etapă. Cum trece o asemenea iniţiativă în România sfârşitului de an 2013? Uşor şi la pachet cu alte iniţiative discutabile pentru a putea negocia o susţinere largă. Pentru a înţelege mai bine această răsturnare de apreciere şi a deprinde noul mod de raţionalizare probabil că un exemplu ipotetic ar fi mai uşor de urmărit. 1) Interpretarea iniţială a exemplului ipotetic de comportament aparent iraţional. Să intri la guvernare cu un dosar pe rol cu o probabilitate mare de transformare în pedeapsă cu executare (până în 7 ani) pare o decizie iraţională. Aparent abordarea raţională ar fi să stai în afara guvernării. Continuarea practicilor care pot conduce la o nouă sentinţă cu executare pare o decizie iraţională, dat fiind că o contopire a pedepselor ar friza bariera de 7 ani. Aparent abordarea raţională ar fi să nu mai fii părtaş la asemenea acte. 2) Şi totuşi, din perspectiva amnistiei, pentru pedepse până în 7 ani, ceea ce părea un comportament iraţional devine o dovadă de raţionalitate pură. Un comportament raţional în condiţii de amnistie şi în condiţiile existenţei unor fapte pasibile de condamnare cu executare ar fi să intri la guvernare chiar şi pentru o perioadă scurtă şi să continui la foc automat practicile anterioare. Tot pentru exemplificare din 15 tunuri şi tunuleţe (3 făcute cadou pentru susţinere), doar 7 vor fi descâlcite de presă şi doar 3 anchetate. Din cele 3 anchetate probabil că doar 2 vor putea avea ataşate probabilităţi semnificative de pedeapsă cu executare. Prin umare, deşi 15 sunt realizate şi documentabile, o pondere mică vor putea (cu probabilităţile inerente) contribui la creşterea pedepsei spre limită de 7 ani. În condiţiile noii amnistii, comportamentul raţional al unui decident cu o probabilitate ridicată de a primi o pedeapsă cu executare este de a creşte frecvenţa şi valoarea tunurilor. Şansele de a fi prins din nou se reduc (sporeşte experienţa), iar comasarea va fi, în condiţiile noului cod, până în 7 ani. Articol publicat şi pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe