OraNoua.ro
Publicat în 10 septembrie 2014, 18:11 / 409 elite & idei

Lucian Isar: Economia politică şi alegerile

Lucian Isar: Economia politică şi alegerile

de Lucian Isar

În preajma alegerilor, retorica despre politică eclipsează complet discuţia despre economie. Există, în schimb, în orice societate, o legatură structurală permanentă între cele două, indiferent de momentul ciclului electoral şi de priorităţile propagandei.

Economia politică analizează modul în care politicile publice sunt create şi implementate, situându-se la contactul dintre ştiinţa economică, drept şi politologie. Din dorinţa de cunoaştere, economiştii au extins aparatul de studiu, de la actorii economici ce operează în pieţe la actorii politici. Astfel au apărut o serie de concepte: captura statului, favoruri politice generatoare (sau maximizatoare) de venituri, lobby ale diferitelor grupuri de interese.

Mai mult, politica economică a propus un mod nou de a privi realitatea jocului în societate, prin analogie cu o piaţă în care voturile şi influenţa politică sunt tranzacţionate în detrimentul beneficiilor economice. Conceptele de „captura statului” şi „interesele private” ale politicienilor au reuşit să explice toate derapajele de la raţionalitatea deciziilor economice aşteptate de modelele cu care operează economia “pură”.

Dincolo de această tentativă de justificare a rateurilor deciziilor economice de la ce aşteaptă alte ramuri ale economiei, economia politică generează şi strategiile pe care actorii politici le vor urma.

Exemplele de strategii şi implementări diverse în diferite perioade de dezvoltare ale altor ţări ne lasă în România cu speranţa că poate, la un moment dat, o să reuşim să găsim o strategie pe care politicienii să îşi dorească să o urmeze. Fie că ne place sau nu, ei vor avea în vedere şi beneficiul lor privat, însă trebuie să ţină cont că o pondere satisfăcătoare se impune să o aibă şi componenta societală, care să permită, la un moment dat, un proces de convergenţă europeană accelerată.

Articol publicat şi pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe