OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:33 / 169 elite & idei

Lucian Isar: Îndeplinirea criteriilor euro – dezinformarea zilei

Lucian Isar: Îndeplinirea criteriilor euro – dezinformarea zilei

de Lucian Isar

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Premierul Ponta a afirmat ieri că „Azi indeplinim toate criteriile de convergenta nominală pentru euro“.

Realitatea este ca astăzi (atunci când vorbea premierul, era aceeaşi situaţie) România nu îndeplineşte 3 din cele 5 criterii nominale.

Cele 2 criterii îndeplinite sunt bifate de mai multă vreme: deficitul bugetar şi raportul datorie versus PIB.

Cele 3 criterii care nu sunt îndeplinite se referă la: inflaţia medie, dobânda medie la datoria la 10 ani şi cursul de schimb în ERM2 pentru 2 ani.

1) Referitor la inflaţia medie, România este departe de circa 2,5%

„Creşterea medie a preţurilor per total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2012 – decembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%’, se mai arată în comunicatul INS.

Se pare că degeaba tot clarifică BNR-ul şi finanţiştii conceptele că nu se doreşte înţelegerea conceptelor la nivel politic.

2) Media pe ultimul an al dobânzii la care au fost adjudecate titlurile la 10 ani nu este cu mai puţin de 2% peste benchmark. Ca să nu intrăm în detalii prezentăm doar ultimul succes menţionat de Guvern:„Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%, potrivit Mediafax.“

3) Referitor la curs, ar fi aflat întregul public dacă am fi intrat în ERM2. Volatilitatea într-un astfel de sistem nu este aceeaşi cu cea într-un regim de curs pur discreţionar cum experimentează România în ultima perioadă, ceea ce sugerează corect că trecutul nu este un bun predictor pentru viitor în cazul cursului de schimb euro – leu.

Cu 3 criterii nominale din 5 încă nebifate este greu de înţeles încercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect.

Deşi euro este un proiect politic, convergenţa reală a economiei României nu este asigurată de „dezvoltarea“ economică din ultima perioadă.

Acest text a fost publicat şi pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe