OraNoua.ro
Publicat în 27 aprilie 2016, 12:36 / 293 elite & idei

Lucian Isar – Nu e panica, man: consilieru’ Croitoru de la BNR

Lucian Isar – Nu e panica, man: consilieru’ Croitoru de la BNR

de Lucian Isar

Consilieru’ Croitoru de la BNR a iesit in evidenta zilele trecute cu o opinie panicarda.
Spectrul angajarii in sectorul privat il sperie pe un vajnic libertarian.
Teama a facut ca desi spune ca negrul e alb, sa puna chiar el negru pe alb motivul simplu pentru care parlamentul ar putea sa destituie Consiliul de Administratie al BNR:
neindeplinirea in 10 din 11 ani a singurului obiectiv stabilit in legea 321/2004, asigurarea stabilitatii preturilor in Romania.
Acest rezultat mediocru nu este o surpriza pentru nimeni atata timp cat se cunoaste ca nici un membru din Consiliul de Administratie nu are pregatire in politica monetara si de credit decat prin specializarea la locul de munca.
Consiliul de Administratie a fost numit de o majoritate parlamentara vremelnica, un alt element de discomfort pentru Consilieru’ Croitoru de la BNR.
Oricat de mult am crede in miracolul osmozei, in specializarea emananata doar din ordinul de numire pe functie or in invatarea rapida de pe slide-uri, rezultatele demonstreaza ca slaba pregatire si lipsa de experienta relevanta conduce in 10 din 11 cazuri (ani) la ratarea mandatului.
Legea 312/2004, care guverneaza activitatea BNR, trebuie revizuita.
Romania nu mai poate evolua din criza in criza, induse doar de mofturi si judecati idiosincratice.
Mai jos parerea Consilierului Croitoru de la BNR.
Este evident probabil si pentru consilier ca daca ai un singur obiectiv in lege si ai ratat in 10 din 11 ani, nu poti acoperi doar prin manipulare media la nesfarsit.
Citind ce spune consilieru’ Croitoru de la BNR si sesizand tonul amenintator, desi este doar un consilier si nu un executiv, devine periculos sa lasi o parghie atat de importanta in afectarea bunului mers al economiei Romaniei fara control parlamentar.
Link aici: http://m.hotnews.ro/stire/20952621
Selectie aici:
“Această amenințare se naște dacă raportul cu pricina este respins pe alte motive decât neatingerea obiectivului pe care poporul român l-a dat băncii centrale. Iar obiectivul fundamental dat de societate băncii centrale, consfințit în Legea 312/2004, este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Cu alte cuvinte, inflația trebuie să fie joasă și stabilă. Pentru a atinge obiectivul, legea i-a dat băncii centrale independență, care este acompaniată de transparență și responsabilitate. În acest sens, legislația în vigoare prevede deja că BNR prezintă în fața Parlamentului un raport. Iar BNR a prezentat câte unul în fiecare an. Dacă această prevedere există deja în reglementările în vigoare, atunci ce doresc cei care vorbesc de parcă nu ar ști de ea?
Ei țintesc, probabil, să interpreteze acel raport după cum doresc, în afara obiectivului fundamental. Astfel s-ar eluda raportul reglementat de legi moderne dintre BNR și Parlamentul României și s-ar introduce mai mult discreționarism în această relație. De exemplu, lăsând la o parte obiectivul stabilității pe termen lung a prețurilor, majorități parlamentare vremelnice ar putea decide, pe criterii populiste, că rata dobânzii de politică monetară a crescut prea mult, producând costuri mari pentru afaceri. La fel, neglijând obiectivul stabilității pe termen lung al prețurilor, astfel de majorități ar putea decide că reducerea prea abruptă a ratei dobânzii a dus la deprecierea prea mare a leului. Pe baza acestor rezultate – costuri crescute cu dobânzile, încetinirea creditului sau deprecierea leului – politicienii ar putea decide că guvernatorul și ceilalți membri ai consiliului de administrație au făcut o treabă proastă și ar trebui demiși.”

voxpublica.realitatea.net

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe