Lucian Isar: Până acum a fost promovat un model fals: expansiune economică prin austeritate

Sistemul fiscal din România este apreciat de investitorii străini, dar aceştia sunt deranjaţi de disfuncţionalităţile care există la nivelul autorităţilor şi de birocraţie, a spus Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri, într-un interviu pentru EVZ. Este concluzia la care a ajuns ministrul român după întâlniri cu investitori din China, Coreea dar şi Austria. Curând, acesta va înfiinţa Consiliul Consutativ pentru Relansare Economică care va include oameni de afaceri cu care se va consulta periodic.
Evenimentul Zilei: Care sunt principalele dumneavoastră realizări de când aţi fost numit ministru delegat pentru mediul de afaceri? Ce planuri aveţi pentru perioada următoare? Lucian Isar: Numirea mea a avut loc acum o lună şi 10 zile. În acest timp am lansat iniţiative complexe pentru atragerea investiţiilor străine. Am lansat un dialog cu toate reprezentanţele economice străine în România şi am început activitatea pregătitoare pentru lansarea a 8 poli de creştere în toată ţara. Am reluat şi îmbunătăţit procesul de selecţie a managementului privat pentru companiile statului. În perioada următoare se va finaliza restructurarea arhitecturii de consilieri externi, un institut de pregătire în relaţii economice internaţionale, legea IMM-urilor a ieşit din perioada de dezbatere publică şi a fost inclusă pe legea de abilitare.
Ce investiţii noi sunt anunţate pentru România în acest an? Pentru a nu avea surprizele neplăcute din trecut, autorităţile nu vor comunica referitor la acest aspect decât cu acordul investitorilor.
Care sunt principalele modificări la nivel fiscal sau ce stimulente ar trebui acordate, aşa încât România sa fie mai interesantă decât statele din jur, în ochii investitorilor străini? Din perspectivă fiscală, România stă bine în ochii investitorilor străini. Mai degrabă trebuie rezolvate aspectele vizând disfunctionalităţi existente la nivel de autorităţi şi birocraţie. Care este cea mai importantă doleanţă a investitorilor locali pentru a continua extinderea afacerilor? Nu este reducerea taxelor ci imbunătăţirea relaţiei şi termenilor de plată în relaţia cu autorităţile locale. Aici trebuie îmbunătăţit timpul de răspuns şi eficienta birocratică. De asemenea procedurile de reorganizare pot fi îmbunătăţite. Prin iniţiative cum ar fi noua lege a IMM-urilor care va fi aprobată în curând, acţionăm energic pentru corectarea acestor probleme.
Care ar trebui să fie principalii parteneri comerciali ai României în perioada următoare, pentru ca revenirea economică să se consolideze? Focusul nostru cuprinde toate pieţele cu investitori dornici să investească într-un profil investiţional similar cu cel al României: stabilitate macroeconomică, profil de economie emergentă. Relaţiile comerciale nu vor mai fi monodirecţionate deoarece produsele şi serviciile au capacitatea de a găsi pieţe.
Care au fost principalele greşeli de ordin economic făcute de guvernanţi în criză? Au promovat fără nuanţe o paradigmă economică dovedită a fi falsă şi anume expansiune economică prin austeritate. Cum se derulează întâlnirile cu mediul de afaceri?
Ar fi utililă o consolidare la nivel patronal, aşa încât doleanţele investitorilor să fie unitare? Întâlnirile cu mediul de afaceri au fost foarte productive, în sensul în care am încercat permanent să le dovedim că suntem un guvern pro-business, care doreşte să se implice mult mai activ în rezolvarea problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri. Ca atare, ne-am implicat în probleme semnalate de mediul de afaceri, explicând cu argumente de business care sunt restricţiile şi elementele care trebuie incluse în soluţia finală. Colaborarea cu organizaţiile la nivel patronal poate fi îmbunătăţita, iar în perioada următoare va fi lansat un Consiliu Consultativ pentru Relansare Economică.
Articol publicat pe www.evz.ro
Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personal
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe