OraNoua.ro
Publicat în 21 august 2013, 16:08 / 210 elite & idei

Lucian Isar: Premierul Ponta a punctat cu Consiliul Fiscal, dar …

Lucian Isar: Premierul Ponta a punctat cu Consiliul Fiscal, dar …

Desi Premierul Ponta a punctat bine in disputa academica cu Consiliul Fiscal, raman cateva greseli clare ale anturajului premierului.

Materialul prezentat de Consiliul Fiscal prezinta o colectie de date corecte dar si judecati de valoare cu care nici eu nu sunt de acord dupa cum am mentionat in opinia “Supararea Consiliului Fiscal pe Guvernul Romaniei”.

Mentiunea unde a punctat Premierul Ponta este legata de rata de absorbtie a fondurilor europene. Datele comunicate de Premier sunt corecte deoarece sunt la nivelul curent. Cele incluse in raportul Consiliului Fiscal, desi corecte, se refera la primul semestru, cand majoritatea programelor europene erau blocate. Judecata de valoare a Consiliului Fiscal ar fi putut fi, putin spus, nuantata atata timp cat in momentul publicarii deja se stia de intrarea fondurilor iar motivul blocarii, independent de Guvernul Ponta, era cunoscut.

Cea de a doua mare pierdere fata de veniturile programate si nu fata de cele de anul trecut, fata de care exista o crestere de 2%, se inregistreaza la categoria impozit pe profit. Aici justificarea este clara si din opinia Consiliului Fiscal, desi trecuta la note de subsol. BNR inca nu a introdus normele de provizionare si restructurare a creditelor conform cu normele internationale desi inclusiv FMI insista de ceva vreme. Normele romanesti de provizionare au afectat veniturile la buget pe primul semestru cu mai mult de 800 de milioane de lei pe linia bancilor comerciale. Un impact si mai mare este legat de faptul ca in lipsa normelor normale si internationale de restructurare a creditelor si de creditare, pierderile firmelor si respectiv profitul acestora este mult diminuat. O parte din insolvente este provocata de blocarea creditarii de catre BNR si de inflexibilitatea in restructurarea creditelor.

Greselile Ministrului Delegat pentru Buget, Voinea sunt cel putin urmatoarele:
– Consiliul Fiscal si opinia acestuia nu este optionala existand un cadru legal care trebuie respectat
– Desi 4 din 5 membri sunt apropiati ai d. Isarescu si poate fi banuit de ostilitate la adresa Guvernului dupa presiunea pentru alinierea politicii monetare si de credit la o viziune de crestere economica, nu este un motiv pentru a ataca persoanele si pregatirea lor daca nu resusesti sa combati fara patima ideile lor
– Comunicarea datelor economice este mai mult decat precara si fara a fi imbracate intr-o viziune economica articulata si de crestere, fapt remarcat si cu ocazia lipsei din dezbaterea publica a masurilor de crestere din scrisoarea cu FMI (lipsa compensata de abia dupa interventia Vicepremierului Chitoiu).

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe