OraNoua.ro
Publicat în 10 iulie 2013, 20:05 / 215 elite & idei

Lucian Isar – Relatiei economice cu China ii lipseste ceva: zborul direct spre Beijing

Lucian Isar – Relatiei economice cu China ii lipseste ceva: zborul direct spre Beijing

de Lucian Isar

Ieri, într-o emisiune la money.ro, domnul Demetriade se lăuda că a fost cel care a decis anularea zborului catre Beijing.

Cred că zborul direct către Beijing ar trebui reintrodus cât mai curând. România are o relaţie specială cu China, dar slab concretizată în tranzacţii şi investiţii.

În ultimii ani ponderea Chinei în economia mondială a crescut semnificativ, iar contactele economice cu alte ţări europene s-au multiplicat.

Suplimentar, China a alocat în vara anului trecut 10 miliarde de dolari pentru proiecte în centrul şi estul Europei. Vizitele oficialilor români au fost intense pe parcursul ultimului an, culminând cu cea a premierului Ponta, primit la un nivel remarcabil.

Motivaţia pentru care nimic semnificativ nu se dezvoltă cu partea chineză ( cu excepţia investiţiei de la Rovinari, care a avut o naştere grea) este lipsa de semnale credibile din partea română.

Promisiuni, proiecte, comisii, asociaţii şi grupuri de prietenie s-au tot realizat, dar nici o dovadă credibilă pentru o cultură ce înţelege în alte chei decât cele folosite până acum de mesagerii români.

Un prim pas pentru o lansare credibilă a relaţiilor economice cu China şi care nu ar risca să fie greşit interpretat este introducerea unui zbor direct către Beijing.

Cum propria-mi pledoarie din vara anului 2012, ca partea chineză să introducă o cursă directă dinspre Beijing ori Shanghai spre Bucureşti, nu a avut ecou, poate este momentul ca partea română să facă un gest credibil de deschidere şi să introducă un zbor direct Bucureşti – Beijing.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe