OraNoua.ro
Publicat în 8 ianuarie 2015, 19:31 / 442 elite & idei

Lucian Isar: România 2035

Lucian Isar: România 2035

de Lucian Isar

Cea mai mare realizare a anului 2015 poate fi realizarea şi agrearea de către clasa politică a strategiei naţionale România 2015. La început de mandat prezidenţial, cu o creştere în jur de 3% şi cu un aport marginal în bunăstarea medie, anul 2015, fără prea multe greşeli de politică economică, poate reprezenta momentul oportun pentru realizarea acestei strategii.

România 2035 reprezintă proiectul de ţară mult aşteptat pentru a canaliza energiile naţiunii şi pentru a da o direcţii majore şi clare de dezvoltare.
România se pare că suferă fără un proiect de ţară, fiind lăsată la cheremul puseurilor de moment. Schimbarea legii electorale, a finanţării partidelor şi alte preocupări de moment trebuie integrate în demersul amplu de creionare a dezvoltării României.
O strategie de dezvoltare a României cu diferite grade de libertate diminuate în urma alegerilor din ultimii ani va fi un exerciţiu interesant şi stimulativ la nivel intelectual în utilizarea teoriilor şi metodelor heterodoxe propuse pentru dezvoltarea unei naţiuni.
O parte din subiectele cuprinse în strategia România 2035 vor viza educaţia, sănătatea, sistemul de pensii, sistemul fiscal, poziţionarea ca şi stat participativ pentru stimularea dezvoltării economice.
Există o serie de naţiuni cu economii emergente care au intrat pe o traiectorie de dezvoltare accelerată după ce au căzut la nivel politic de acord asupra unui proiect de ţară. Mexic este un astfel de exemplu.
Sursa: www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe