OraNoua.ro
Publicat în 16 mai 2012, 12:11 / 263 elite & idei

Lucian Isar s-a întâlnit cu reprezentanții Black Sea Gateway Association

Lucian Isar s-a întâlnit cu reprezentanții Black Sea Gateway Association

Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, s-a întâlnit, în data de 14 mai a.c., cu o delegaţie a Black Sea Gateway Association, organizaţie a reprezentanţilor mediului privat, înfiinţată pentru promovarea, în parteneriat public-privat cu Consiliul de Export, a potenţialului României in domeniul activităţilor de re-export, transport şi logistică.

În cadrul întâlnirii cu Robin Martens, preşedintele filialei din România a asociaţiei, au fost discutate măsurile concrete care trebuie implementate in vederea derulării Programului Centrul Logistic şi pentru Re-export în Europa Centrala şi de Est (European Gateway).

Acestea urmăresc stimularea mediului de afaceri şi atragerea fluxurilor de mărfuri prin România, prin evaluarea posibilităţii de amânare la plată a TVA-ului, crearea unui sistem logistic complet şi eficient, care să asigure dezvoltarea transportului inter-modal în şi prin România, dezvoltarea portului Constanţa şi promovarea sa ca poartă de acces majoră în UE a mărfurilor de provenienţă din spaţiul Asiatic şi al Orientului Mijlociu, precum şi construirea unui coridor logistic pe parcursul românesc al Dunării, care poate oferi în Europa o soluţie ecologică si eficientă de transport.

La intalnire au participat si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, administratiei publice, mediului de afaceri.

Informatii de background

Programul Centrul Logistic şi pentru Re-export în Europa Centrala şi de Est (European Gateway) a fost adoptat ca proiect de importanţă strategică naţională la data de 12 ianuarie, a.c.

Proiectul constă în re-direcţionarea prin România a unei părţi importante a fluxurilor comerciale internaţionale existente si viitoare dinspre Asia si Orient spre Europa Centrala si de Est. Conform estimărilor, minimum 20% din aceste fluxuri, aflate in continuă creştere, vor fi astfel captate de România, ducând la creşterea veniturilor la bugetul de stat cu 1,6 miliarde Euro anual prin taxe si impozite, dezvoltarea activităţilor de export şi re-export cu 20% comparativ cu volumul de export al anului anterior si echilibrarea balanţei comerciale, dar si la creşterea numărului locurilor de muncă cu 175.000 la orizontul 2020.

De asemenea, îmbunătăţirea poziţiei competitive a firmelor româneşti prin reducerea cu 10% a costurilor logistice reprezintă un alt rezultat aşteptat al implementării proiectului.

In plan european, proiectul, care este în concordanţă cu strategiile europene (UE 2020, Strategia UE a Dunarii, TEN-T – Strategia Transeuropeana de Transport si Strategia pentru Energia Verde), va conduce la reducerea emisiilor de bioxid de carbon si creşterea competitivităţii UE.

Principalele direcţii de acţiune în implementarea proiectului sunt: comerţ si investiţii, infrastructura Hard, logistică eficientă, educaţie şi formare.

Fondurile necesare pentru demararea programului sunt estimate la o valoare de cca 3,5 milioane Euro, urmând ca, pentru finalizarea proiectelor de infrastructură portuară, amenajare canale de navigaţie şi centre intermodale de transport, acestea să ajungă la 2,2 miliarde Euro.

În vederea realizării programului, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Transporturilor si Infrastructurii au încheiat un Memorandum de înţelegere, în baza căruia cele două instituţii au înfiinţat Unităţi proprii de Management a Proiectelor (UMP), care să asigure atragerea de fonduri structurale.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe