Adriana
Publicat în 22 octombrie 2013, 14:54 / 115 elite & idei

Lucian Isar: Un Fond de Dezvoltare Urbană este instrumentul financiar pentru realizarea Cluj Innovation City

Lucian Isar: Un Fond de Dezvoltare Urbană este instrumentul financiar pentru realizarea Cluj Innovation City
+ Observator

Una din întrebările pertinente care apare în discuţiile despre polul de dezvoltare propus, Cluj Innovation City, este legată de finanţarea proiectului şi sursa banilor.

Din fericire, chiar si după „surpriza” Oltchim sau CFR Marfă, poţi fi credibil în acest registru şi fără a avea banii în pungă sau a zice că îi ai dar „acarul” e de vină. Shiller, profesorul de la Yale University, laureat al Pemiului Nobel pentru Economie anul acesta, susţine că arhitectura financiară trebuie să contribuie la atingerea scopului. În acest caz scopul este realizarea mini orăşelului Cluj Innovation City (CIC), iar o parte importantă din arhitectura financiară o reprezintă un Fond de Dezvoltare Urbană (FDU). Dimensiunea financiară considerabilă a CIC, al cărui plan iniţial poate fi consultat aici, generează nevoia ca şi în România sa fie introduse structuri financiare mai rafinate care operează deja în alte ţări. FDU permite finanţarea proiectului printr-o mixtură de surse de finanţare stat, privat, supranaţionale şi fonduri europene. Pentru facilitarea realizării unui FDU, legislaţia românească trebuie suplimentată, iar o bună oportunitate este reprezentată de noua lege privind Parteneriatul Public Privat. Un exemplu de structurare a unui FDU poate fi aprofundat studiind iniţiativa JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) pregătită de Comisia Europeană, Banca Europană pentru Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care deja funcţionează în majoritatea ţărilor europene.

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe