Bogdan Daradan
Publicat în 25 ianuarie 2013, 15:47 / 564 elite & idei

Lucian Oprea, ziarist român în Denver, Statele Unite ale Americii

Lucian Oprea, ziarist român în Denver, Statele Unite ale Americii

Lucian Oprea s-a născut pe 5 august 1975, în oraşul Câmpia Turzii, într-o familie de intelectuali. Licenţiat în jurnalism şi cu un masterat în studii americane la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Oprea a luat în 2000 drumul spre Statele Unite. Ajuns aici, românul a petrecut două zile la New York, după care s-a îndreptat spre Colorado, primind o ofertă de muncă în acest stat. În toamna aceluiaşi an, s-a stabilit în Estes Park, un orăşel frumos, unde locuieşte, de altfel, şi în prezent.

Lucian Oprea este căsătorit cu Codruţa Mihaela şi au un băiat, cu numele de Alexander Darius, născut la 23 mai 2011. Aici, în statul Colorado, s-a împlinit visul său din anii studenţiei, acela de a avea un ziar propriu. Cu cele două pagini la început, imprimate pe coală ministerială, curând ajunge la patru, apoi la opt, iar în vara anului 2004, sunt scoase 16 pagini de ziar. Costurile de toner pentru imprimantă şi timpul alocat acestui lucru, l-au determinat să se îndrepte spre o tipografie adevărată, iar în luna decembrie a anului 2005, apare prima ediţie tipărită a „Gândacului de Colorado”, în format tabloid, cu opt pagini.

A conduce un ziar românesc în Statele Unite, cu o echipă de ziarişti împrăştiaţi prin toate colţurile lumii, nu este un lucru uşor. Dar, cu profesionalismul şi pasiunea jurnalistului Lucian Oprea, precum şi a colaboratorilor săi, se duce la bun sfârşit fiecare număr de ziar. Alegerea denumirii ziarului a fost inspirată, Gândacul de Colorado fiind singura terminologie românească aflată în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române care are ceva în comun cu America, cu statul în care se stabilise jurnalistul Lucian Oprea.

Ziarul are ştiri diverse, este o publicaţie independentă, neavând nici o apartenenţă politică sau religioasă. Apare o dată pe lună, de obicei, la începutul lunii. „Gândacul de Colorado” poate fi citit şi online. Adresa de web a ziarului este: www.gandaculdecolorado.com

„Gândacul de Colorado” are un număr de aproximativ zece colaboratori permanenţi şi încă şapte care scriu în paginile ziarului în mod aleatoriu. Dintre cei care au colaborat şi colaborează cu Lucian Oprea îi amintim pe Vasile Măgrădean, corespondent Mediafax, Ciprian Rus, redactor-şef adjunct la revista „Capital”, Marian Petruţa din Chicago, actorul Tudor Petruţ, filozoful şi omul de cultură Mihai Bote, Vavila Popovici din capitala statului Carolina de Nord, laureată a unui important premiu al Uniunii Scriitorilor Români, subsemnatul, Octavian Curpaş din Arizona şi alţii.

Ziaristul Lucian Oprea nu are o părere prea bună despre presa americană, acest lucru datorându-se lipsei de obiectivitate în elaborarea ştirilor. Unul din aceste motive fiind faptul că, pe plan politic, în America există doar două partide politice puternice, acestea fiind şi cele care de obicei, dictează „mersul lucrurilor”, iar în România s-a observat tendinţa într-o direcţionare – în stil american, ceea ce nu este un exemplu bun, nu corespunde jurnalismului învăţat de generaţia lui, la şcoală. Pe de altă parte, se observă apariţia multor publicaţii de scandal, sau cu un stil jurnalistic extraordinar de neprofesionist, ceea ce denotă că românul se abrutizează pe zi ce trece, trecând de la cultura eminesciană la un amatorism – caracter manelist al inculturii. Ziarele locale încearcă să se menţină pe linia de plutire în ultimul timp, prin a tăia multe din costurile redacţionale şi a se axa mai mult pe apariţia prin Internet. Fiecare publicaţie va depinde de felul în care va fi structurată, de politica abordată la nivelul managerial şi de apariţia acesteia pe un termen mai scurt sau mai lung de timp; sunt factorii care se vor impune, alături de ceilalţi de ordin economic.

Lucian Oprea este de părere că jurnalismul din Statele Unite se află într-un punct critic în acest moment. Ziarişti ca Walter Cronkite, Bob Woodward, Carl Bernstein sau John Hersey nu se nasc în fiecare zi… Presa americană scrisă, dar mai ales televiziunile se axează în ultimul timp, mult prea mult pe subiectivism şi pe relatarea ştirilor din punctul de vedere al concernului de presă pentru care lucrează reporterii. Presa online însă, a prins mult avânt în ultimii ani şi a început să aibă un contur bine definit, în multe situaţii surclasând celelalte tipuri de presă.

Lumea însă, este de părere jurnalistul, va cumpăra întotdeauna presa scrisă, fie că se va afla într-un aeroport, într-o sală de aşteptare sau, pur şi simplu, plăcerea de a citi ceva tipărit nu poate dispărea… „Este absurd să spui că într-o bună zi nu vor mai fi publicate cărţi, din cauza faptului că lumea le poate citi pe ipad-ul personal sau descărca pe Kindle.” Consideră că evoluţia ziarului „Gândacul de Colorado” în următorii ani va depinde de mai mulţi factori: evoluţia presei scrise în lume, posibilităţile financiare şi nu în ultimul rând, interesul românilor de a citi un ziar făcut pentru ei. Deşi ediţia de luna aceasta (ianuarie, 2013) a fost ultima în care ziarul a apărut în forma tipărită, Lucian speră ca acest ziar să ajungă la un punct în care problema autofinanţării nu se va mai pune, iar în acel moment, publicaţia se va putea extinde cantitativ şi calitativ.

Pentru tinerii care doresc să facă jurnalism, îi sfătuieşte să încerce să iubească neprevăzutul, să fie obiectivi în tot ceea ce relatează şi să fie curajoşi în a spune lucrurilor pe nume. Despre comunitatea română din Colorado, jurnalistul explică cum comunitatea românilor din Colorado este afiliată diferitelor biserici şi organizaţii non-profit, dar este destul de unită, lucru care se poate observa în cadrul festivalurilor româneşti organizate în acest stat.

Întrebat într-un interviu cât de des merge în Romania, a declarat că încearcă să plece în fiecare an, dar nu întotdeauna reuşeşte. De fiecare dată însă, când ajunge în România, îl copleşesc amintirile şi se gândeşte cu nostalgie la vremurile de mult apuse… Printre hobby-urile sale se număra filmele, sportul, filatelia, numismatica şi nu în ultimul rând, arta. Cea mai mare parte a timpului liber, curajosul, devotatul jurnalist Lucian Oprea şi-l petrece alături de soţia Codruţa Mihaela – redactorul revistei sale şi de adoratul lor fiu – Alexander Darius.

Un material realizat de Octavian D. Curpaş, Arizona, SUA

Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe