Matei Bogdan
Publicat în 15 martie 2023, 17:07 / 43 elite & idei

Ludovic Orban: „În 2022, statul a încasat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021”

Ludovic Orban: „În 2022, statul a încasat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021”

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat astăzi că, deşi statul a încasat, în 2022, la bugetul general consolidat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021, nu a făcut nimic benefic pentru economie, informează Agerpres.

„În 2022, statul a încasat la bugetul general consolidat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021. O sumă uriaşă pe care guvernanţii nu au anticipat-o. Ce-a făcut Guvernul cu acest surplus de bani obţinuţi din taxele, impozitele şi contribuţiile plătite de persoanele fizice şi juridice din România? Mai nimic benefic pentru economie. Deficitul bugetar nu a fost redus decât la 5,68% din PIB. Deficitul a fost de 81 de miliarde, adică aproape la fel de mare ca creşterea de venituri. Un guvern întreg la cap ar fi profitat de creşterea neaşteptat de mare de venituri şi ar fi redus deficitul cât mai aproape de pragul de 3%. Menţinerea unui nivel foarte mare al cheltuielilor guvernamentale şi, implicit, a unui deficit mare a crescut nevoia de împrumuturi, care au fost contractate la dobânzi uriaşe”, a scris Orban pe Facebook.

El a adăugat că chiar dacă s-a înregistrat o creştere a investiţiilor publice, aceasta a fost mult mai mică decât potenţialul existent şi, mai ales, mult sub nivelul de finanţare nerambursabilă disponibilă pentru România (PNRR, MFF 2014-2020, MFF 2021-2027, Fondul de modernizare), adaugă sursa.

„Cheltuielile cu educaţia nu au crescut nici măcar proporţional cu veniturile suplimentare. Nici cheltuielile cu sănătatea. Sprijinul pentru companii nu numai că nu a crescut, ci chiar s-a diminuat, pentru că au fost întârziate sau blocate diferite programe de finanţare. În loc să reducă fiscalitatea, măsură cât se poate de normală în conjunctura economică provocată de inflaţie, guvernanţii ne-au procopsit cu o creştere absurdă a fiscalităţii, tocmai pentru cei care sunt activi economic, care trag la căruţa economiei. Guvernul nu a permis nici creşterea investiţiilor companiilor publice, din cauză că s-a lăcomit în continuare la colectarea a 90% din dividende, fapt care a lipsit companiile de banii absolut necesari pentru investiţii importante”, a menţionat Orban.

Preşedintele Forţa Dreptei a mai spus că Guvernul a risipit cea mai mare parte a banilor obţinuţi suplimentar „pe cheltuieli nenecesare”, fără să aibă vreo strategie de dezvoltare, de stimulare a creşterii economice, de încurajare a investiţiilor publice şi private.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteBogdan Aurescu anunță că România și Ucraina vor organiza, la București, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea

CulturaFlaviu Predescu, în direct, la Unirea FM

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și ChinaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe