Ludovic Orban: Parteneriatul Strategic cu SUA, un pilon esențial al politicii noastre externe, oferă o garanție durabilă pentru securitatea și prosperitatea națională, alături de apartenența la NATO și la UE
Parteneriatul Strategic cu SUA, care este un pilon esențial al politicii noastre externe, oferă o garanție durabilă pentru securitatea și prosperitatea națională, alături de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, a transmis premierul Ludovic Orban cu prilejul celebrării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite.
Într-un comunicat transmis de Guvernul României, șeful executivului precizează că ”Parteneriatul Strategic și-a dovedit din nou relevanța în contextul pandemiei globale cu noul coronavirus, România și SUA cooperând aprofundat pentru a diminua riscurile la adresa cetățenilor noștri”.
”Aniversăm astăzi 140 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, care de-a lungul istoriei noastre au contribuit în momente cheie la împlinirea năzuințelor românilor pentru o națiune de sine stătătoare, pentru dezvoltarea democratică și pentru garantarea securității naționale a României. România și Statele Unite ale Americii sunt angajate într-o relație bilaterală consolidată, reflectată de dinamica dialogului politic bilateral, nivelul de cooperare în domeniul politico-militar și de securitate și intensificarea schimburilor economice și comerciale”, a menționat Ludovic Orban.
Acesta a mai sus că ”atașamentul țării noastre față de valorile democratice, contribuția semnificativă a Parteneriatului nostru la securitatea euro-atlantică și stabilitatea regională reprezintă o bază solidă pentru consolidarea și aprofundarea în continuare a relațiilor dintre România și SUA.”
”Cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice, reafirm determinarea mea și a Guvernului pe care îl conduc pentru a dezvolta constant relațiile cu Statele Unite ale Americii, de o manieră concretă, în conformitate cu interesele noastre comune și valorile împărtășite. Îmi exprim convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite Americii va continua să se extindă, valorificând toate oportunitățile, precum și potențialul unei relații bilaterale mutual benefice”, a conchis premierul României.
La 14 iunie 1880, Statele Unite s-au numătat printre primele țări care au stabilit relații oficiale cu România, când preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.
Colonelul Sergiu Voinescu a fost primul diplomat român primit de președintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe