Matei Bogdan
Publicat în 23 iunie 2021, 09:35 / 43 elite & idei

Ludovic Orban: România a preluat președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre

Ludovic Orban: România a preluat președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre

România a preluat președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), a anunțat marți președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în cadrul unei intervenții susținute la sesiunea online de deschidere a APCEMN.

Sunt profund onorat să preiau președinția acestei organizații care de-a lungul timpului și-a dovedit rolul esențial de dialog, la nivel regional, precum și de cooperare cu partenerii europeni și internaționali“, a scris Orban, pe Facebook.

El a indicat că stabilitatea și prosperitatea zonei Mării Negre este de importanță strategică pentru România, atât la nivel guvernamental cât și parlamentar.

“Coeziunea și acțiunile constructive trebuie să fie cuvintele cheie pentru cooperarea viitoare, în cadrul acestei Adunări Parlamentare. Pandemia a evidențiat importanța strategică a conectivității pentru securitatea și rezistența noastră economică. Având în vedere schimbările profunde care au avut loc atât în Europa, cât și în întreaga lume în ultimul an, digitalizarea a devenit unul dintre subiectele de bază și s-a dovedit a fi esențială în timpul pandemiei”, a mai spus Ludovic Orban.

În acest context, a anunțat șeful Camerei Deputaților, președinția română a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) își propune să se concentreze pe ”Deschiderea Parlamentelor: Inovație și Digitalizare”, ca temă pentru dezbaterea generală în următoarea plenară.

România este stat fondator al OCEMN și a preluat mandatul de Președinție-în-Exercițiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a șasea oară de la instituționalizarea Organizației, în anul 1992. Mandatul a fost prelungit, în condiții excepționale, până la 31 decembrie 2020, în scopul asigurării continuității președințiilor-în-exercițiu ale organizației.

Sub motto-ul ,,Bridging Shores Enhancing Cohesion”, președinția României a acționat în cursul anului 2020 în vederea impulsionării cooperării orientate spre rezultate tangibile pentru regiune, mai ales în contextul confruntării acesteia cu provocările fără precedent legate de pandemia de COVID-19.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră este un organism înrudit al OCEMN, conform MAE.

Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declarației de la Istanbul, la 25 iunie 1992, cu obiectivul de a accelera dezvoltarea economică și socială a statelor membre, cu scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană și mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale și folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică și complementaritatea economiilor naționale.

La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN, marcând transformarea inițiativei politice într-o Organizație internațională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia.

Din luna iulie, OCEMN va fi condusă de către fostul ministru de externe al României Lazăr Comănescu, care a fost numit la 30 martie 2021 în poziția de secretar general al Organizației.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația Z



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe