Matei Bogdan
Publicat în 18 ianuarie 2022, 17:38 / 142 elite & idei

Ludovic Orban: România poate să elimine dependența de gazul rusesc

Ludovic Orban: România poate să elimine dependența de gazul rusesc

În primele nouă luni ale anului 2021, importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% față de 2020, aproximativ 30% din gazul consumat provenind din import. ”România poate să elimine dependența de gazul rusesc, să își asigure consumul din producția internă și chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt”, a scris Ludovic Orban, deputat neafiliat, pe pagina sa de Facebook.

Orban insistă că România deține zăcăminte importante, care trebuie exploatate, pentru a reduce impactul crizei. Acesta vine cu exemple precum zăcămintele de la Caragele sau Neptun Deep.

Totodată, Orban dă vina pe companiile deținătoare pentru că nu au reușit să exploateze resursele în timp real.

”Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deținut de ROMGAZ, care nu a fost capabil să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi. Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect și din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către ROMGAZ a participației de 50%, deținute de compania americană”, a explicat deputatul, în postarea sa.

Acesta amintește și de perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deținut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) și începerea producției poate asigura anual aproximativ un miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Midia este cea mai apropiată platformă de debutul unei exploatări.

Un alt depozit offshore pe care Orban îl menționează este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi.

”Contractul este deținut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, compania românească având o participație de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăților de exploatare, care pot fi soluționate printr-o înțelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalații de exploatare existente. Guvernul, alte autorități și companii ale statului implicate, au obligația sa trateze cu atenție maximă aceste proiecte, să ia toate deciziile necesare și să elimine toate blocajele existente, pentru a da drumul la producție cât mai repede”, a conchis Orban.

www.wall-street.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe