Adriana
Publicat în 22 octombrie 2013, 14:21 / 118 elite & idei

Lui Gruia Stoica i se returnează banii depuși garanție pentru CFR Marfă

Lui Gruia Stoica i se returnează banii depuși garanție pentru CFR Marfă
+ Observator

Ministerul Transporturilor va returna garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grupul Feroviar Român pentru participarea la privatizarea CFR Marfă, iar contul escrow de 20 de milioane de euro a fost deja deblocat, a declarat, astăzi, ministrul transporturilor, Ramona Mănescu.

‘Garanţia va fi returnată, aşa cum au indicat şi consultanţii CFR Marfă, Muşat şi Asociaţii şi Deloitte. Contul escrow a fost deblocat, iar garanţia urmează să fie returnată mâine (miercuri n.r.)’, a spus Mănescu, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte păstrarea lui Cristian Ghibu în conducerea comisiei de privatizare, ministrul transporturilor a negat acest lucru.

Ea a adăugat că va prezenta un nou calendar al privatizării CFR Marfă în Guvern la finele săptămânii. ‘Noul calendar va fi prezentat întâi Guvernului, apoi presei. Trebuie întâi agreat în Guvern’, a explicat ministrul.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

La o zi după ce privatizarea CFR Marfă a eșuat, Gruia Stoica, proprietarul GFR, a declarat, într-o conferință de presă, că a solicitat Ministerului Transporturilor restituirea de urgenţă a garanţiei de 10 milioane de euro şi deblocarea contului escrow de 20,2 milioane de euro.

”Ministerul are la dispoziţie două zile să deblocheze contul escrow. Mâine (miercuri, 16 octombrie – n.r.) părţile trebuie să semneze o notificare pentru banca unde este contul escrow, ca banii să poată fi restituiţi cumpărătorului peste alte trei zile. Mă surprinde declaraţia ministrului Transporturilor de a reţine garanţia, deşi a anunţat anterior că nu există nicio culpă a cumpărătorului”, a mai spus, săptămâna trecută, omul de afaceri. El a adăugat că, luni seara (14 octombrie- nr.), reprezentanţii ministerului i-au cerut să semneze un acord de încetare a contractului de privatizare din care să reiasă că nimeni nu a fost de vină pentru eşecul procesului.

”Dacă mă simţeam vinovat cu ceva, aseară aş fi semnat acel acord pe care mi l-au pus pe masă, dar nu am vrut să semnez acel acord. Costurile noastre de până acum cu procesul de privatizare sunt de câteva milioane bune de euro”, a adăugat Stoica.

Întrebat dacă va da statul în judecată, acesta a răspuns: ”Dacă aş face o acţiune, ar fi împotriva comisiei de privatizare, să dăm un exemplu că cei care privatizează să aibă şi simţul răspunderii, nu doar să-şi ia banii pentru asta. Ne gândim să cerem daune, discutăm cu juriştii să vedem baza legală”.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe