Bogdan Daradan
Publicat în 26 octombrie 2012, 17:49 / 269 elite & idei

Manfred Grund, deputat în Bundestangul german: Transnistria nu este o problemă în calea negocierilor dintre Republica Moldova şi U.E.

Manfred Grund, deputat în Bundestangul german: Transnistria nu este o problemă în calea negocierilor dintre Republica Moldova şi U.E.

Deputatul în Bundestangul german Manfred Grund susţine că nici Republica Moldova, nici Uniunea Europeană nu va permite ca problema transnistreană să devină cauza încetinirii acţiunilor privind consolidarea cooperării dintre Chişinău şi UE.

„Aș vrea, totuși, să atrag atenția asupra unei probleme: în momentul în care va fi semnat acordul de comerț liber, iar Transnistria va refuza să-l semneze, în situația dată vor apărea preferințe vamale diferite, care vor complica relațiile economice existente a Transnistriei cu UE”, declară Manfred Grund”, a menţionat Grund pentru Deutsche Welle, citat de Unimedia.

De asemenea, deputatul german a menţionat că există progrese vizibile din partea Republicii Moldova, în special ce ţin de armonizarea legislaţiei cu standardelor UE. „E vorba nu doar de declarații de intenție, dar și acțiuni reale”, a adăugat Mandred Grund.

Transnistria este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei (denumită „Unitatea teritorială din stînga Nistrului” : UTSG), dar în fapt și-a declarat independența (sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”), cu capitala la Tiraspol. Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria. Regiunea are o populație majoritar slavă, care se teme de reunificarea cu România (dar are o majoritate relativă română, reprezentând 40% din populație).

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

PoliticAnca Dragu: „Vă îndemn să vă programaţi pentru vaccinare”

EconomieSergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

ExternSilviu Nate: De ce Marea Neagră a devenit o variabilă indispensabilă în calculul geopolitic global?

SocialCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, Ionuț Stanimir, Ciprian Stănescu: Future Youth Summit

CulturaVasile Pușcaș: ”Onestitatea istoricului”. Înainte de a scrie istoria românilor, a învățat limba lor

EditorialFlorin Luca: Despre competenţele viitoruluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe