Bogdan Daradan
Publicat în 26 octombrie 2012, 17:49 / 242 elite & idei

Manfred Grund, deputat în Bundestangul german: Transnistria nu este o problemă în calea negocierilor dintre Republica Moldova şi U.E.

Manfred Grund, deputat în Bundestangul german: Transnistria nu este o problemă în calea negocierilor dintre Republica Moldova şi U.E.

Deputatul în Bundestangul german Manfred Grund susţine că nici Republica Moldova, nici Uniunea Europeană nu va permite ca problema transnistreană să devină cauza încetinirii acţiunilor privind consolidarea cooperării dintre Chişinău şi UE.

„Aș vrea, totuși, să atrag atenția asupra unei probleme: în momentul în care va fi semnat acordul de comerț liber, iar Transnistria va refuza să-l semneze, în situația dată vor apărea preferințe vamale diferite, care vor complica relațiile economice existente a Transnistriei cu UE”, declară Manfred Grund”, a menţionat Grund pentru Deutsche Welle, citat de Unimedia.

De asemenea, deputatul german a menţionat că există progrese vizibile din partea Republicii Moldova, în special ce ţin de armonizarea legislaţiei cu standardelor UE. „E vorba nu doar de declarații de intenție, dar și acțiuni reale”, a adăugat Mandred Grund.

Transnistria este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei (denumită „Unitatea teritorială din stînga Nistrului” : UTSG), dar în fapt și-a declarat independența (sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”), cu capitala la Tiraspol. Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria. Regiunea are o populație majoritar slavă, care se teme de reunificarea cu România (dar are o majoritate relativă română, reprezentând 40% din populație).

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: Episodul 2. Agenda 2021. Evenimentele care vor transforma lumea în care trăim

PoliticLudovic Orban: Campania de vaccinare este fundamentală pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti şi a economiei

EconomieDragoș Preda: Climate Change. EU Green Deal

ExternCristian Diaconescu, Iulian Fota, Ion M. Ioniță: Ce așteaptă lumea de la Joe Biden

SocialPaul Niculescu-Mizil: FF4EUROHPC CALL-1

EvenimenteCristi Danileț a participat la o întâlnire cu Ambasadorul SUA în România

CulturaPetrișor Peiu: “Wandel durch Handel” pentru China. Uniunea Europeană a devenit o Germanie mai mare și mai colorată

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe