Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 16:41 / 38 elite & idei

Manuela Catrina: La multi ani tuturor celor care iubesc matematica!

Manuela Catrina: La multi ani tuturor celor care iubesc matematica!

Astazi sarbatorim pentru prima data ziua matematicii, informaticii si stiintelor naturii in Romania, asa se zice la lege, desi matematica se cere sarbatorita zilnic.
Si pentru ca e ziua in care s-a nascut Grigore Moisil il cautam in biblioteca accesibila.
Cateva ganduri:
Despre Unirea din 1 decembrie 1918: „Unirea s-a întâmplat, dar nu e îndestul, ea trebuie întărită. Orașele, districtele, provinciile s-au unit; mai trebuiesc unite sufletele, cugetele, inimile, iată ce avem de făcut!”
Despre pasiunea pentru matematică: „Eu știu că matematica e folositoare, dar eu fac matematică fiindcă îmi face plăcere. Acesta e marele noroc al matematicienilor. Pot fi folositori societății făcând ceva care pentru ei personal e o bucurie. Un matematician face matematică, fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze!”
Despre legi: „O măsură legislativă, o indicație administrativă este una dintre componentele vieții unei societăți; opinia publică e o altă componentă. Nu trebuie crezut că, dacă se decretează o lege, ea se va și aplica. Nu se aplică decât legile cu care sunt de acord cei ce le aplică.”
Despre ce înseamnă un profesor: „Se știe că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ți se pară ușoare.”
Despre calculator: „Poate singura superioritate a calculatorului e că se corectează când greșește. Om s-o facă, rar!”
Despre muncă: „Eu cred că omul trebuie să caute să găsească plăcere în munca lui. De ce m-am făcut matematician, asta mă privește. De ce alții nu s-au făcut, nu mă mir.”
Despre mediocritate: „Mediocrii nu iartă oamenilor inteligenți de a fi superficiali în aparență și profunzi în realitate.”
Despre dragoste: „Dragostea nu se definește: o trăiești, o uiți, ți-o aduci aminte.”
Despre matematicieni și… alții: „Noi, matematicienii, facem activitate fără planuri, nu de alta, dar ca să ne deosebim de alții, care fac planuri, fără activitate.”
Despre copii: „Nu am o părere bună despre copiii care se țin numai de ce zic părinții. Ca să aibă personalitate, copilul – și acest lucru este valabil și pentru elev și pentru profesor – trebuie să se rupă de părinți și să acționeze așa cum gândește el.”
Despre a învăța: „Am auzit că ar fi psihologi care ar susține că de la o anume vârstă omul nu mai poate învăța. Iată un lucru pe care eu nu-l cred. Cred că omul de la o anume vârstă nu mai e învățat să învețe. Există colective în care e rușine să înveți: n-ai învățat destul? Prea multă minte strică, îmi spune unul. Eu n-am timp să învăț, mi-a spus altul. Calul bătrân nu se învață în buestru. Da ce, eu sunt cal? Că dac-aș fi cal, aș căuta să-mi merit gradul de cal. Nu s-ajung din cal, măgar.”
Despre categorii de oameni: „Foarte curând oamenii se vor împărți în două categorii: oameni bătrâni și oameni care știu să lucreze la calculator.”
După ce și-a scrântit piciorul la 65 de ani: „Știam că la vârsta mea te scrântești la cap, nu la picior.”

moisil #matematica #STEM

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe