Matei Bogdan
Publicat în 10 februarie 2021, 13:25 / 87 elite & idei

Manuela Catrina: Sta in puterea noastra, a fiecaruia dintre noi sa facem ceva pentru a usura viata bolnavilor de cancer

Manuela Catrina: Sta in puterea noastra, a fiecaruia dintre noi sa facem ceva pentru a usura viata bolnavilor de cancer

Desi am putea sa credem ca in zilele noastre unica boala e COVID sunt altele infinit mai grele. 4 februarie este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, boala necrutatoare a prezentului. Fiecare dintre noi a avut aproape oameni dragi care i-au purtat povara si toti ne rugam sa nu ne intalnim cu ea de-a lungul vietii. Cancerul este cauza principala de deces la nivel mondial. Aproximativ 30% din decesele de cancer sunt sunt datorate riscurilor comportamentale și dietetice. Riscul de cancer poate fi redus printr-o alimentatie variata si sanatoasa, cresterea consumului de fructe si legume, mentinerea unei greutati corporale normale, activitate fizica regulata, renuntarea la fumat, moderatia in consumul de alcool, precum si protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancerul. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancer, fiind cauza pentru 22% din decesele de cancer la nivel mondial și pentru 71% din decesele datorate cancerului pulmonar. Infectii virale cu hepatita B si C și HPV(Human Papilloma Virus) determina până la 20% din decesele de cancer în țările cu venituri mici și medii. Aproximativ 70 % din totalul deceselor provocate de cancer au loc în țările cu venituri mici și medii. Cancerul din pacate, la fel ca ca multe alte boli, este si o boala a saraciei.

Sta in puterea noastra, a fiecaruia dintre noi sa facem ceva pentru a usura viata bolnavilor de cancer, dar si pentru a informa si preveni. Astazi e o zi la fel de buna ca oricare alta sa incepem.

#WorldCancerDay#WeCanIcan

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe