Matei Bogdan
Publicat în 22 februarie 2022, 16:51 / 136 elite & idei

Marcel Ciolacu: Decizia Rusiei de a recunoaște regiunile Donețk și Lugansk este ”irațională” și va crea un front comun al NATO și UE

Marcel Ciolacu: Decizia Rusiei de a recunoaște regiunile Donețk și Lugansk este ”irațională” și va crea un front comun al NATO și UE

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, condamnă decizia Rusiei de a recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei și subliniază că în urma acestor acțiuni se va crea un front comun al NATO și UE, inclusiv în ceea ce privește aplicarea unor sancțiuni semnificative.

„Rusia încalcă prin mișcările sale violente toate regulile dreptului internațional. Este o decizie care va determina o și mai puternică întărire a flancului estic și a zonei Mării Negre. O decizie irațională care va crea un front comun al NATO și UE, inclusiv în ceea ce privește aplicarea unor sancțiuni semnificative”, a transmis președintele PSD, într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a preciezat că în această criză România rămâne solidară cu Ucraina: „Românii sunt în siguranță sub umbrela NATO.”

„Partidul Social Democrat susține respectarea normelor internaționale, securitatea României și siguranța cetățenilor. Dar dincolo de asta, ne pasă de vecinii noștri și de regiunea noastră. Avem nevoie de pace și de prosperitate, nu de război. Vom ajuta refugiații, alături de alte state din regiune, dacă va fi cazul. Rămânem solidari cu deciziile majore ale cluburilor din care facem parte, UE și NATO, cu care suntem în deplină coordonare”, a conchis acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat ieri seara decretul prin care Federația Rusă recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează agențiile internaționale de presă, liderul rus susținând și un discurs cu recurs la istorie.

Putin și-a început discursul vorbind despre istorie, spunând că Ucraina modernă a fost „creată” de Rusia, relatează BBC. Continuând incursiunea sa în istorie, Putin l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autor și arhitect” al Ucrainei, spunând că acesta a „dezavantajat” Rusia.

„Ucraina este parte a istoriei noastre”, a mai spus şeful statului rus, iar „un decret în acest sens va fi semnat în scurt timp”, a indicat preşedinţia rusă.

Reamintim că președintele american Joe Biden a semnat în această dimineață un ordin executiv pentru “a refuza Rusiei șansa de a profita de pe urma încălcărilor flagrante ale dreptului internațional”, într-o primă măsură adoptată de Washington după decizia omologului său rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

„Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la pașii următori”, a spus Biden.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe