OraNoua.ro
Publicat în 25 iunie 2014, 18:01 / 707 elite & idei

Marcel Foca la lansarea laboratorului geospatial ISOP

Marcel Foca la lansarea laboratorului geospatial ISOP

În ultimii ani, tot mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne utilizează în activitatea profesională soluţii geospaţiale. Pe măsură ce GIS-ul a devenit unealtă de lucru în departamentele de analiză a informaţiilor, a apărut şi nevoia din ce în ce mai mare de instruire specializată a personalului. Un pas important în acest sens a fost făcut în 2012, odată cu înfiinţarea laboratorului geospaţial în cadrul ISOP (Institutul de Studii pentru Ordine Publică) transmite Market Watch.


Ideea creării unui laborator geospaţial a apărut pe fondul lipsei unor standarde în analiza informaţiilor.

„Laboratorul este rodul lucrului împreună. Ne-am gândit, iniţial la nivelul MAI, apoi alături de alte structuri ale statului, instituţii de învăţământ şi companii private, să conceptualizăm domeniul analizei informaţiilor. Eram nemulţumiţi de faptul că nu există nişte standarde, nişte repere de calitate în munca noastră. Am găsit parteneri puternici în alte instituţii care gândeau la fel ca noi. Meritul imens al MAI este faptul că şi-a asumat acest demers şi a crezut în analiză şi în aceşti specialişti. Ministerul şi-a asumat realizarea unui standard ocupaţional în domeniu şi, într-o primă fază, introducerea ocupaţiei în COR. Pentru a putea vorbi despre standarde trebuia mai întâi ca această ocupaţie să fie recunoscută pe piaţa muncii“, povesteşte Sorina Cofan, instructor de poliţie în cadrul ISOP.

marcel-foca

Foto: Marcel Foca (centru) la lansarea laboratorului geospatial ISOP

La începutul anului 2012, la nivelul MAI s-a creat un grup de lucru care a reunit cei mai buni analişti de informaţii din instituţiile care au acest domeniu în componenţă şi a început lucrul pentru introducerea ocupaţiei în COR.

„La masa standardelor s-au aşezat alături de structurile MAI, SRI, SIE, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Academia Naţională de Informaţii şi zona privatului, printre care Intergraph Computer Services, Eastland – o firmă care furnizează software specializat pentru munca de analiză, Integrated Corporated Security Services, o companie de consultanţă care a venit cu expertiza introducerii altor ocupaţii în COR, şi Honesto Media. În mai 2012, în COR a fost introdusă atât ocupaţia analist de informaţii, cât şi cea de asistent analist de informaţii, diferenţa dintre ele fiind de studii, superioare în cazul analistului şi medii în cel al asistentului. A început apoi munca la realizarea standardului, care a mai durat un an. În opinia mea, principala realizare a acestui demers a fost lucrul împreună, faptul că s-au consolidat relaţii profesionale, am început să ne descoperim unii pe alţii şi să înţelegem mai bine cum lucrăm. Tot demersul a fost focalizat pe proces şi nu pe informaţiile – de cele mai multe ori sensibile – cu care lucrăm fiecare dintre noi. Mă bucură foarte mult că ne îndreptăm către o normalitate a unui segment socio-profesional. A fost o încântare să vezi analiştii din instituţii şi organizaţii diferite că lucrează împreună, se respectă reciproc, se ascultă unii pe alţii. Nu ar fi fost acelaşi lucru să dezvoltăm un standard doar al Internelor. Doar împreună am cristalizat modelul românesc în analiza informaţiilor, care este unic în lume. Numai în România, cel puţin până la momentul acesta, analiza informaţiilor este ocupaţie recunoscută pe piaţa muncii“, subliniază Sorina Cofan.

Standardul a fost aprobat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, iar grupul de lucru din MAI şi-a continuat activitatea, a creat şi pilotat un curs construit pe competenţele prevăzute în standardul ocupaţional şi a realizat un manual care să ajungă în biroul fiecărui analist de informaţii. În următoarele trei luni, cursul va fi autorizat, în timp ce manualul va ieşi de sub tipar în cursul lunii mai. 

De la vis la realitate

Crearea laboratorului geospaţial s-a produs natural, pentru că în MAI ajunseseră deja soluţii construite pe platforme GIS. Prin urmare, ISOP a trebuit să ţină pasul cu noile tehnologii şi să le ofere specialiştilor în analiză oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţi de utilizare a noilor instrumente. 

„De la masa elaborării standardului s-au născut tot felul de idei bune. Ministerul a susţinut ideea creării acestui laborator şi a contribuit cu infrastructura IT. Apoi am aplicat pentru oferta educaţională pusă la dispoziţie instituţiilor de învăţământ de Intergraph şi am beneficiat de lucrul cu 7 produse software GIS specializate în programele noastre de pregătire şi pentru cercetare ştiinţifică. De la 1 ianuarie 2014, corporaţia a sistat toate granturile, prin urmare va trebui să aplicăm pentru noua formulă pe care o oferă Intergraph instituţiilor de învăţământ“, mai spune Sorina Cofan.

Laboratorul este dotat cu mobilier ergonomic şi echipament modern, constând în 13 staţii de lucru, server, tablă inteligentă, tv plasmă, instalaţie de sonorizare. Şi în acest caz, echipamentele au fost obţinute, în mare măsură, cu sprijinul Intergraph Computer Services.

În prezent, cursul are o durată de două săptămâni şi utilizează două instrumente GIS: GeoMedia Professional şi Incident Analist.

„Acest curs a intrat în rândul cursurilor consacrate ale ISOP-ului, iar rezultatele sunt excepţionale. Cei mai mulţi cursanţi descoperă aici lumea geospaţială. Anul trecut au fost organizate trei serii de curs. O să încercăm să autorizăm cursul de analiză GIS, ca specializare a analistului, alături de celelalte cursuri. Curiculumul este pilotat şi validat prin lucru efectiv, există un manual şi putem spune că este un curs competitiv pe piaţa muncii. Grupa de 12 cursanţi mi se pare ideală, suficient de mare să se genereze idei valoroase şi, totodată, suficient de mică să pot lucra cu fiecare dintre ei. Sunt singurul trainer în domeniul acesta şi din acest motiv nu putem organiza cursuri care să acopere toată cererea. Cursul de formare a analiştilor de informaţii, care va fi autorizat, durează o lună, iar după apariţia standardului, este organizat de ISOP, cu participarea celor mai buni analişti din instituţiile MAI implicate în demers. El va fi cursul MAI pe piaţa muncii de formare a analiştilor de informaţii. Cursurile de analiză GIS sunt livrate împreună cu partenerii din cadrul Intergraph Computer Services“, precizează Sorina Cofan.

Numărul analiştilor din MAI este în creştere: „Structurile de analiză au pornit de la compartimente, la ora actuală o mare parte dintre ele au devenit birouri şi continuă să se dezvolte odată cu cererea. În lumea analizei, cel puţin în MAI, asistăm la un fenomen de migraţie a analiştilor către organisme internaţionale. Sunt foarte căutaţi analiştii în toate instituţiile de aplicare a legii europene şi internaţionale, iar mulţi dintre ei optează pentru poziţii in Europol, Interpol sau misiuni ONU. Prin plecarea lor, structurile rămân fără specialişti, iar pregătirea unor noi specialişti devine, din nou, o prioritate. Nu putem asigura cererea foarte mare a structurilor operative. Mi-ar fi greu să dau o prognoză, să spun că ISOP va mai recruta încă doi analişti, că va fi în fiecare lună câte un curs de analiză, pentru că poziţia de trainer nu este foarte atractivă financiar. Pe mine m-a adus aici pasiunea, dorinţa de a împărtăşi din experienţa mea colegilor care n-au avut şansa să participe la cursuri cu experţi străini şi nevoia de a contribui la aşezarea domeniului pe piloni stabili şi pe nişte criterii de calitate pertinent stabilite.“

Componenta de analiză va rămâne o prioritate a ISOP, calitatea muncii acestui segment socio-profesional regăsindu-se în calitatea deciziilor formulate de pe toate palierele de activitate ale MAI. Toate instituţiile au nevoie de analiză pentru a-şi fundamenta deciziile, de la cele operative, când îşi trimit oamenii în teren, până la deciziile pe termen lung, care presupun stabilirea de priorităţi şi elaborarea strategiilor. 

„Pe lângă componenta de transmitere a cunoştinţelor, în cursurile pe care le furnizez, modelarea atitudinii analiştilor faţă de activitatea profesională, de colegii cu care lucrează, de instituţia faţă de care îşi asumă responsabilităţi este foarte importantă. În realitate, analiştii lucrează pentru ca fiii noştri să meargă în siguranţă la şcoală, pentru ca mamele şi familiile noastre să se deplaseze în siguranţă pe stradă. Efectele pozitive sunt imense şi se vor resimţi destul de repede. Nu trebuie să treacă zeci de ani pentru a vedea că binele se întâmplă în societate, deoarece analiştii şi-au făcut treaba mai bine astăzi“, adaugă Sorina Cofan.

Planuri de viitor

Proiectele ISOP nu se opresc însă aici. Sorina Cofan ne-a mărturisit că s-au gândit deja la crearea unui laborator în care să fie simulate situaţii reale din operativ şi care să vină în completarea laboratorului geospaţial. 
„În toamna anului trecut, colegii mei, împreună cu cei de la Direcţia Generală Management Operaţional – cu care am vrea să dezvoltăm acest laborator – au fost în Estonia să vadă un laborator similar şi să valorifice experienţa lor. Proiectul s-a conturat în detaliu, acum trebuie să identificăm pârghiile prin care să reuşim să-i dăm şi viaţă“, încheie Sorina Cofan.

marcel-foca2 marcel-foca3

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

PoliticRobert Lupițu: Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EconomieCristian Păun: Noul impozit de 2% pe CA pentru sectorul bancar, nedrept. Îi va afecta pe oamenii obișnuiți care iau credite ipotecare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

EvenimenteFlaviu Predescu, moderator la Strada de C’Arte

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Europa în „reconstrucția” Uniunii în timp ce Grupul Wagner „subjugă” Africa!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe