OraNoua.ro
Publicat în 19 iunie 2013, 20:14 / 555 elite & idei

Marcel Foca – Lumea Geospaţială – vector de comunicare eficientă pentru o comunitate de nişă: utilizatorii de GIS

Marcel Foca – Lumea Geospaţială – vector de comunicare eficientă pentru o comunitate de nişă: utilizatorii de GIS

de Marcel Foca

Lumea Geospaţială este unul din brandurile de educaţie şi actualizare cu vocea cea mai puternică în comunitatea geospaţială românească. A început în 2005 cu o conferinţă, eveniment organizat de Intergraph Computer Services (ICS) cu scopul de  a-i reuni pe toţi utilizatorii de tehnologie Intergraph din România care, o dată pe an, timp de două zile, să dezbată şi să facă schimb de experienţă pe topici de interes şi proiecte din domeniul lor. Dar pentru că scopul iniţial a fost şi va rămâne unul de educaţie şi pentru că o reuniune o dată pe an nu era suficientă, compania a lărgit sfera de cuprindere a lumii geospaţiale cu alte mijloace de comunicare.

Astfel, a apărut rubrica de GIS (cu acelaşi nume: „Lumea Geospațială”) într-una din cele mai respectate reviste de IT , în care sunt publicate lunar diverse articole şi ştiri legate de teme de interes geospaţial, transformând brandul Lumea Geospaţială într-o umbrelă mai largă care îşi propune ca, pe cât mai multe căi, să ofere informaţie avizată şi actuală utilizatorului de tehnologie geospaţială. În timp, rubrica Lumea Geospaţială a generat peste 120 de articole, cu un total de cca 230 de pagini (aproape o carte), au fost promovate 20-25 de proiecte mari din România şi peste 60 de interlocutori au participat la interviuri. Începând cu 2005, rubrica a avut şi o prezenţă online, arhiva conţinând în mod curent cca 120 de articole (există şi materiale prezente exclusiv online), majoritatea dintre cele mai vechi de 2011 adunând câteva mii de accesări, ceea ce poate nu pare mult, însă dacă luăm în considerare faptul că piaţa de utilizatori de geospaţial este una de nişă, numărul devine impresionant. Sunt persoane care au afirmat că această arhivă reprezintă cu siguranţă cea mai bună sursă de informare, în limba română, pentru înţelegerea domeniului GIS. Însă dacă rubrica se adresează cititorului relativ anonim care se informează singur, în faţa revistei sau a computerului, conferinţa anuală aduce comunicarea geospaţială la un cu totul alt nivel. Aici oamenii se întâlnesc faţă în faţă, discută, argumentează, întreabă, comentează, oferă feedback, ascultă şi vorbesc la rândul lor într-o efervescenţă de idei care mă uimeşte de fiecare dată şi îmi dă energie pentru anul care vine.

Compania ICS intenţionează să mărească şi mai mult umbrela brandului de educaţie şi update, adăugând şi alte canale de comunicare, prin care să poată să oferi răspunsuri la cât mai multe întrebări care pot frământa nu doar utilizatorul de tehnologie Intergraph, dar şi pe cel care abia acum descoperă domeniul geospaţial sau pe cel care este interesat să îşi lărgească orizontul de cunoştinţe în domeniu.

Conferinţa Lumea Geospaţială este singurul eveniment românesc care dedică două zile discuţiilor legate exclusiv de GIS şi se deosebeşte de alte evenimente similare prin conţinut şi format.

Evenimentul a fost gândit de la bun început să nu devină niciodată o suită de prezentări comerciale. Conţinutul fiecărui seminar sau al fiecărei prezentări este analizat astfel încât să răspundă la întrebările: ”Ce va învăţa audienţa de aici?” şi ”Îi va folosi în viaţa reală?”. În final nu rămân în discuţie decât propunerile care au răspuns convingător la aceste întrebări. Un alt diferenţiator ar fi formatul care se evidenţiază prin caracterul interactiv şi practic al sesiunilor de lucru. Moderatorii evenimentului antrenează sala, animă discuţii, încurajează dezbateri, ceea cea oferă acestei conferinţe un caracter de promotor de bune practici în domeniul geospaţial românesc.

În fiecare an, la Lumea Geospaţială participă reprezentanţi ai administraţiilor publice, centrale și locale, atât din echipele manageriale, cât şi din rândul experţilor tehnici, participanţi veniţi de la companiile de transporturi, utilităţi şi telecomunicaţii, iar în ultimii ani a crescut considerabil numărul reprezentanţilor instituţiilor de ordine publică şi siguranţă națională.

O prezentare generală, informaţii despre ediţiile anterioare şi  analize statistice ale audienţei din anul respectiv pot fi consultate pe site-ul www.lumeageospatiala.ro.

Ediţia din 2013 va aborda în premieră o temă cross-industrii: ”Comunicarea geospaţială pentru decizii în timp real”, în cadrul căreia toate subiectele abordate vor fi dezbătute nu din punctul de vedere al  fiecărei industrii în parte, ci, mai degrabă din perspectiva în care fiecare instituţie comunică şi face schimb de informaţie cu altele pentru ca, împreună, să posede în permanenţă un tablou operaţional complet.

Despre Marcel Foca

Marcel Foca este acționarul și managerul general al companiei Intergraph Computer Services, partenerul local al corporației americane Intergraph Corp (SUA), companie lider de piață de peste 30 de ani în domeniul cartografierii și al tehnologiei geospațiale.

Compania condusă de el s-a remarcat nu numai printr-o creștere rapidă într-un domeniu cu multe zone neexplorate în România, dar și printr-o serie de proiecte inovatoare, realizate în premieră. Obiectivul său este de a realiza proiecte de informatizare a administrației publice care să contribuie la schimbarea în bine a serviciilor publice către cetățeni și implicit la ridicarea nivelului calității vieții tuturor românilor. „Lumea Geospațială” este mijlocul prin care echipa lui Marcel Foca returnează către comunitate cunoștințele și experiența acumulate în efortul de schimbare în bine a sistemului public.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe